Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten WS78 vanuit Wolfheze
embleem WS78
Na een sombere en regenachtige week vond op 19 oktober 1985 de start plaats van de tweede wandeltocht uit de winterserie van WS78 te Wolfheze onder een stralende, wolkenloze hemel. In het toespraakje van Klaas de Heij met bijna altijd sterke verhalen over wat ons in de komende tocht te wachten stond, ging de humor plotsklaps over in bittere ernst en het werd bijna muisstil. Een ongewoon verschijnsel. De reden hiervan was dat we verschillende malen over geschiedkundige plaatsen liepen van wat er in 1944 zoal gebeurde tijdens de tweede wereldoorlog.
De tocht begon meteen al door de bossen. Over wat akkerbouwgebieden en weer door bossen bereikten we de oostkant van de Ginkelse heide waar we bij tochten vanuit Ede al een paar maal geweest waren. Op 9 km was de soeppost gelegen vlak naast een hondenpensioen en dit geblaf verklaarde dan ook het lawaai dat we al van verre hoorden.
Dit is het wapen van Renkum. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op korte afstand daar vandaan liepen we vrij dicht langs CR De Planken Wambuis. Men was kennelijk van onze tocht op de hoogte want er stond een bord met de tekst "koffie WS78", kennelijk om ook iets extra's te verdienen omdat dit restaurant niet vermeld stond op het parkoersblad. Over trajecten van de Jac. Gazenbeekweg en door de bossen van het Ginkelse Zand bereikten we uiteindelijk op 21 km de grote rust in Sportcentrum Papendal. Naast de overbekende regel "honden aan de lijn" stond hier ook de regel "gelieve sporters niet te storen".
Even voor de koffie/thee post op 30 km werd te Oosterbeek de Airborn Ereveld begraafplaats gepasseerd. Vervolgens kwamen we langs een fraaie bron, het begin van een beekje dat in verschillende watervalletjes naar beneden stroomde. Op de plaats waar in 1944 het Duno hotel werd kapotgeschoten was nu een prachtig uitzichtpunt over de Rijn, de Betuwe in met o.a. het dorp Driel.
Op 36 km was in Doorwerth de fruitpost ditmaal in de hal van de R.K. kerk. Op de fruitpost bestond ook de mogelijkheid om diverse blikjes limonade te kopen en dit deed me denken aan enkele passages uit het Nieuwe Testament waar Jezus Christus geldhandel in de tempelpoort sterk veroordeeld.
Even voor de finish kwamen we door het Wodanswoud met Wodanseiken gelijkend op grillige, sprookjesachtige bomen. De totale afstand bedroeg 40,800 km. Hoewel in de loop van de dag meer bewolking was komen opzetten bleef het toch de gehele dag droog. Het was een fantastische, mooie bostocht die door het heuvelachtige terrein zwaarder aanvoelde dan de tocht vanuit Hardewijk met verschillende malen mul zand.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg