5e WS78 wandeltocht op zaterdag 17 december 1983 te Waddinxveen

Wegens de weersvoorspelling met kans op ijzel besloot ik dit keer met de trein te gaan. Vanuit Alkmaar is dat niet zo'n groot succes, vier maal moest ik overstappen respectievelijk in Uitgeest, Haarlem, Leiden en Alphen aan de Rijn. In Alphen aan de Rijn zei de conducteur "wat zijn jullie laat, ik heb al een heleboel wandelaars in Waddinxveen afgezet".
Net toen Klaas met zijn toespraakje begon kwam ik het startlokaal binnen. Ik stond vlak bij hem. Een volgende keer moet ik zorgen wat verder uit zijn buurt te blijven. Het lijkt wel of hij een ingebouwde luidspreker heeft. Zo hard kwam hij over. Klaas, de WS78-voorzitter, had gezegd dat het een poldertocht zou worden. Op zich houd ik meer van een bosparkoers maar de WS78 laat me nog steeds niet los. Na Waddinxveen uitgelopen te hebben liepen we een paar km door het dagrecreatiegebied 't Weegje, maar daar waren we ook gauw weer uit. Daarna kwam de soeppost in Gouda op 10 km.
Even later kruisten we het Graaf Floris V pad. Na Gouda kwam het mooiste gedeelte van de tocht, de Reeuwijkse plassen. Hier dwaalden we een uur langsheen. Met name de smalle voet- en fietspaden lagen er prachtig tussen de plassen. Ook het vele riet langs de plassen was fraai. Door de vorst lagen de beschut gelegen sloten bedekt met ijs. Op de grote plassen lag langs de oevers een dun laagje ijs. De wind blies het water tegen het ijs op waardoor het ijs ging kruien. Het was wel in beperkte mate, maar het maakte een fraai geluid.
Ook liggen er langs de Reeuwijkse plassen fraaie landhuizen. Voor één huis stond een tiental populieren. De toppen van deze bomen waren afgezaagd op ongeveer 10 m boven de grond. De zijtakken van de bomen waren op ca. 2 m van de stam afgezaagd. Hierdoor waren er twijgen ontstaan van elk van de afgezaagde punten. Dit was een heel apart gezicht.
We liepen om Reeuwijk heen en op 23 km was de grote rust in een AC-wegrestaurant. Na de grote rust liepen we over een leuk landelijk weggetje. Bij een huis stonden beeldhouwwerken. Eén beeldhouwwerk hing aan een paal die in een sloot stond voor het huis, en een jongeman voorstelde die met een polsstok een sloot oversprong. Daarna liepen we door de binnen- en vereenigde polders van Boskoop waarbij we langs Bodegraven liepen. Op 31 km was de koffiepost. Verder door polders bereikten we op 36 km de fruitpost terwijl de finish op 41,44km lag. Er was af en toe zon geweest maar meestentijds was het bewolkt maar droog. Er waren 315 deelnemers. De temperatuur was iets boven het vriespunt maar de wind deed het op de open stukken soms kouder aan voelen. Het IVV stempelnummer was 6782.

Henri Floor