2e WS78 wandeltocht op 22 oktober 1983 te Alkmaar Noord

De organisatie van deze tocht verkeerde in grote onzekerheid. In de eerste plaats voor de stiptheidsactie van de Nederlandse Spoorwegen. Mede hierdoor kwamen de laatste treinreizigers rond half elf aan (o.a. uit Wageningen en Nijmegen). In de tweede plaats was dit een tocht in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal en die tochten hadden in het verleden nooit zo'n hoog deelnemersaantal getrokken. In het verleden waren dat tochten te Castricum. Hoorn, Purmerend en Beverwijk.
Achteraf viel het enorm mee. Er deden 307 wandelaars mee. Mede ook een groot succes voor Johan Wolvers, de parkoersbouwer. Zijn vorige WS78 tocht te Heiloo was verregend en deze dag was het weliswaar bewolkt maar droog met een maximum temperatuur van 10 graden. De start was vanuit sporthal "de Hoornse vaart" te Alkmaar Noord. Wij (Al Kemper, Wim van Riemsdijk, Dick Slot en ondergetekende) liepen al spoedig door een park waar een leuk grapje in zat. Het begon hier met een voetpad van palen boven een moerasgebied dat onderbroken werd door een soort vlotbrug. Dit vlot dreef op het water en werd aan de vier hoeken vastgehouden door touwen. Indien men hier rustig overheen wandelde was er niets aan de hand. Maar als men er op sprong of langere tijd op het vlot bleef staan dan zonk het iets naar beneden, voldoende om natte voeten te krijgen.
Nadat ongeveer de helft van de wandelaars het vlot overgestoken waren, was het vlot al aardig nat geworden, waarop een aantal wandelaars hierop ook nog eens een keer uitgleden met alle gevolgen van dien. Verder ging het nog even door de nieuwbouwwijk van Alkmaar-Noord, langs het Noord-Hollands kanaal en over de Koedijker vlotbrug. Op deze vlotbrug haalde men geen natte voeten aangezien deze vlotbrug ook voor auto's bestemd is. Via de Rekerpolder en de Zuurvenpolder passeerden we buurtschap Zanegeest en lieten Bergen links liggen. Na de Oudburger polder bereikten we op 11 km de soeppost te Schoorl.
Na nog even door Schoorl gelopen te hebben kwamen we over de Zeeweg bij de eerste trap tegen een duin aan. De trap had 175 treden en met volle teugen konden we genieten van een wijds panorama. Nu volgde een prachtige route door de Schoorlse boswachterij. We kwamen nog langs een uitkijktoren. Ik klom hierop en hiervandaan had je het prachtigste uitzicht van de hele tocht. Naar het westen zag je de zee en naar het oosten de plaatsjes Hargen, Groet. Schoorl, Aagtdorp en Bergen. Verder zag je de duinenrij bij Camperduin overgaand in de Hondsbosse zeewering en je zag natuurlijk de boswachters Schoorl zelf.
Op 21 km was de grote rust in CR de Rode Leeuw. Dit was leuk ingericht. De warme chocolademelk met slagroom smaakte heel goed. Na de rust liepen we stijl het speelduin op en verder de boswachterij uit. Even liepen we (zonder toegangskaart) door het Noord Hollands Duin Reservaat. Bij Skischool "Il Primo" te Bergen zagen we enige skiėrs oefenen.
Op 31 km was de koffiepost te Bergen en na door nog wat bossen gelopen te hebben (totaal ca. 22 km) ging het parkoers weer over in polders. Juist toen we de gemeente Bergen uitliepen passeerden ons twee meisjes. Ze vroegen ons waar we gestart waren, want we zagen er nog zo fris uit. OP 36 km was de fruitpost, deze keer voor de eerste keer in de WS78 geschiedenis, in een garage te Alkmaar. Op 40,4 km was de finish. Wij hadden de tocht in ongeveer 6½ uur gelopen. Voor mij was het eigenlijk een thuiswedstrijd. Ik woon op slechts 20 minuten lopen van de start.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor