naar de informatie over de gemeente Berkelland Terug naar de homepage van Henri Floor Geesteren en omgeving

Geesteren valt onder de gemeente Berkelland.

Berkelland omvat de plaatsen:
Avest, Beltrum, Borculo, Brinkmanshoek, Broeke, De Bruil, De Haar, De Heurne, Eibergen, Geesteren, Gelselaar, Haarlo, Holterhoek, Hoonte, Hupsel, Leo-Stichting, Lintvelde, Lochuizen, Loo, Mallem, Neede, Noordijk, Noordijkerveld, Olden Eibergen, Rekken, Rietmolen, Ruurlo en Veldhoek.

Geesteren (inwoneraantal anno 2004 ongeveer 1200) is een vroegere gemeente en dorp in de Achterhoek, provincie Gelderland. Kadastraal gezien is Geesteren groter dan Borculo. Geesteren is ontstaan in 988 en in 1988 is dan ook het duizendjarige bestaan gevierd.
De gemeente Geesteren en de gemeente Borculo zijn beiden ontstaan in 1795. In 1817 zijn de twee samengevoegd. Sinds 1 januari 2005 hoort Geesteren bij de gemeente Berkelland.

In 1988 werd Geesteren getroffen door een hevige windhoos. Er waren een aantal verwoestingen, maar het meest opmerkelijke was dat de feesttent, die in het kader van het duizendjarige bestaan was neergezet, in zijn geheel werd opgetild en ruim twee meter werd verplaatst.

Opvallende feiten
Andere opvallende feiten van dit dorp zijn: Berend Veneberg, die vaak sterkste man van Nederland werd, heeft zijn sportschool in dit dorp. De hervormde kerk van Geesteren is uniek in zijn soort, het is een van de weinige kerken met een zadeldak, waarbij er ook een trapgevel is. Ook heeft de kerk in plaats van twee windhanen een hen en een haan op de toren staan, volgens overlevering zijn er hiervan slechts twee in Europa.

Buurten en buurtschappen
Vanouds zijn er buurtschappen in Geesteren bekend. De bewoners in deze buurtschappen waren op elkaar aangewezen voor hulp bij vrolijke en droevige gebeurtenissen. Ook stond men elkaar terzijde bij werkzaamheden. Niet voor niets is er het gezegde: een goede buur is beter dan een verre vriend. Een buurt was dan ook vooral vroeger een hechte gemeenschap.

Openbaar vervoer en auto’s waren er niet en moesten er grotere afstanden worden afgelegd, dan gebeurde dat met paard en wagen en daarbij hielp men elkaar. Vanaf de oprichting van de Vereniging Koninginnefeesten Geesteren, in 1918 zijn uit de buurtschappen een of twee personen gevraagd commissielid te worden van de “feestcommissie”. Vanaf het begin werd deze commissieleden verzocht om in hun buurt de andere buurtbewoners over te halen om een wagen te versieren voor de optocht. Met de viering van het duizend jarig bestaan van Geesteren in 1988 werd iedere buurt gevraagd iemand af te vaardigen naar vergaderingen met het bestuur van de VKG en deze personen kregen de naam van buurthoofd. Deze zijn nog steeds een belangrijk aanspreekpunt bij de organisatie van het tweejaarlijkse Oranjefeest. Ook bij andere evenementen in het dorp wordt een beroep gedaan op de buurthoofden. Geesteren heeft de volgende buurten: Brink, Kerkenende, Centrum, Bleeke, Goarbach, Broek en Veldhoek, Eiland Horst, Mors, Nederbiel, Overbiel, Oosterveld, Respelhoek en Kulsdom.

Geesteren met zijn molen
Gebeurtenissen van de laatste eeuw
1904- Afbraak van de Stenderkast in de Sprakelberg
1917- Oprichting voetbalclub “Velocitas”
1927- Oprichting Geesterens Belang
1932- Opheffing voetbalclub “Velocitas”
1933- Oprichting zangvereniging “Zang en Vriendschap”
1934- Oprichting Hamelandse ruiters
1938- Oprichting Korfbalvereniging “Starveld”
1945- Oprichting van scoutinggroep Mac Gearchie, de voorganger van de Cycloongroep
1950- Oprichting Klootschietvereniging “Respelhoek”
1959- Oprichting s.v. Diabolo
1959- Oprichting Plattelandsvrouwen Geesteren
1960- Oprichting Kleuterschool
1960- Oprichting Sociëteit “’t Avenu”
1962- Oprichting wandelvereniging “Starveld”
1963- Geesterense varkenshouders getroffen door MKZ
1963- Oprichting “Gymnastiekvereniging Geesteren”
1963- Oprichting voetbalvereniging GSV ‘63
1964- Opening Dorpshuis “de Zunnekamp”
1965- Opheffing Korfbalvereniging “Starveld”
1966- Oprichting Hamelandse ponyclub
1969- Oprichting biljartvereniging “Baan”
1972- Aanleg aardgas in dorp Geesteren
1975- Opheffing wandelvereniging “Starveld”
1975-1985 Twee nieuwe wijken gebouwd “d’n Goarden” en “de Bleeke”
1980- Oprichting tennisclub De Koem
1985-1990 nieuwe wijk “’t Rosbach”
1988- Geesteren viert haar 1000-jarige bestaan
1988- Geesteren wordt tijdens de viering van het 1000-jarige bestaan getroffen door een windhoos

1990- Nieuwe basisschool “de Keikamp” in gebruik genomen
1991- Afbraak Openbare Basisschool Keistraat
1992- de jeugd van Geesteren heeft reeds nu al de SMS-taal uitgevonden en duidt Geesteren consequent aan met G*&
1992- de jeugd van Geesteren houdt een handtekeningenactie voor een eigen basketbalveld, de daaropvolgende lobby wordt met succes afgerond. In dat jaar wordt een veld hiervoor vrijgegeven, en wordt het basketbalveld met vereende krachten aangelegd
1992- de jeugd van Geesteren heeft reeds nu al de SMS-taal uitgevonden en duidt Geesteren consequent aan met G*&. Op de foto rechts ziet u de uitvinders van de SMS-taal
1993- Oprichting Peuterspeelzaal “’t Krielennest”
1994- In gebruikname nieuwe sportzaal dorpshuis
1995- viering van het 50 jarig bestaan van de Cycloongroep
naar de top van deze pagina