een pagina terug Terug naar de homepage van Henri Floor Westerborkpad

Kamp Westerbork met één radio-teleskoop. 1e nieuwsflits, maart 2011
2e nieuwsflits, mei 2011
3e nieuwsflits, juli 2011
4e nieuwsflits, september 2011
5e nieuwsflits, november 2011
6e nieuwsflits, december 2011
7e nieuwsflits, januari 2012
TV uitzending Altijd Wat over het Westerborkpad
filmpje op YouTube over het Westerborkpad
8e nieuwsflits, februari 2012



















































naar de top van deze pagina
boven
Johan Vellinga en Jan de Jonge Hooghalen/Nijmegen, maart 2011

Dit is de eerste editie van de Westerborkpad NIEUWSFLITS.

Via dit medium worden sponsoren, betrokkenen en belangstellenden op de hoogte gehouden van de meest recente ontwikkelingen met betrekking tot de thematische lange af­stands­wan­de­ling van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar Kamp Westerbork. Het Westerborkpad is een project van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland.

Tijdspad
De opening van het Westerborkpad staat gepland in de laatste week van januari 2012 en sluit daarmee aan bij Holocaust Memorial Day. Deze her­den­kings­dag op 27 januari, de bevrijdingsdag van Auschwitz, is door de VN uitgeroepen tot internationale dag van de herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust. De afgelopen jaren is deze dag in Nederland uitgegroeid tot een herdenkingstraditie, met een bijzondere zeggingskracht voor overlevenden en nabestaanden. De presentatie van het Westerborkpad in deze periode markeert het bezinningskarakter van de route en biedt mogelijkheden om via educatieve uitingen ook nieuwe generaties bij het thema Jodenvervolging te betrekken.

Financiën
Inmiddels is er een begin gemaakt met de uitvoeringsfase ten aanzien van de rolstoelvriendelijke verkenning van het pad. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de Stichting Groen en Handicap. Ook de contouren van de wandelgids en website nemen steeds duidelijker vormen aan. De route is voorgelopen en in kaart gebracht. Dit resulteert in een gevarieerd pad met een totale lengte van 325 kilometer. Het verschuiven van de oorspronkelijk beoogde openingsdatum (september van dit jaar) hangt voor een deel samen met de financiële stand van zaken van het project. Helaas mocht de projectleiding niet van alle aangeschreven een positieve reactie ontvangen en kan de begroting nog niet als dekkend worden afgehandeld. Dit betekent dat er een tweede wervingsronde is gestart, waarbij alle steun welkom is.
Donaties en giften, ook van particulieren, zijn welkom op rekeningnumer 56 63 38 262 (ABN AMRO) t.n.v. KNBLO-NL o.v.v. Westerborkpad.

Achter de schermen Jan Dokter
In 2008 volgde Jan Dokter (foto rechts) het spoor van zijn gedeporteerde familieleden, die in 1943 per trein van Amsterdam naar Westerbork werden afgevoerd en niet terugkeerden. Hij liep destijds de route van de Hollandsche Schouwburg naar Kamp Westerbork in vier aaneengesloten da­gen. Zijn initiatief is de basis voor de route van het Westerborkpad. Jan Dokter vindt het met name be­lang­rijk om via het Westerborkpad jongere ge­ne­ra­ties te bereiken.

Johan Vellinga en Jan de Jonge liepen de afgelopen maanden alle trajecten in het spoor van de Jo­den­ver­vol­ging. Beide heren zijn verbonden aan de KNBLO en hebben de totale route van het Wes­ter­bork­pad in kaart gebracht. Zo verkenden zij ook de omgeving van ’t Harde (foto boven).

Reacties
Reageren op deze Westerborkpad Nieuwsflits? Dat kan. Wij reageren graag op uw opmerkingen, vragen en suggesties.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Gemma Groot Koerkamp
info@kampwesterbork.nl

KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland
Hans Schumacher
wandel@knblo-nl.nl
onder

naar de top van deze pagina

boven
Hooghalen/Nijmegen, mei 2011

Dit is de tweede editie van de Westerborkpad NIEUWSFLITS.

Via dit medium worden sponsoren, betrokkenen en belangstellenden op de hoogte gehouden van de meest recente ontwikkelingen met betrekking tot de thematische lange afstandswandeling van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar Kamp Westerbork. Het Westerborkpad is een project van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en KNBLO- Wandelsportorganisatie Nederland.

Promotie
Sinds vorige week bereidt een kleurrijke flyer de weg van het Westerborkpad verder voor. Vertegenwoordigers van de KNBLO verspreiden de flyer de komende maanden tijdens wandelevenementen in heel Nederland om de bekendheid van het pad te vergroten en publiek enthousiast te maken om het pad na de opening in januari 2012 te gaan lopen. De folder ligt ook bij de balie van het Herinneringscentrum in Hooghalen en is verder op aanvraag verkrijgbaar.

Dat er een doelgroep voor het pad bestaat, blijkt ook uit reacties op een artikel dat eind april in De Telegraaf verscheen. Daarnaast mochten we als reactie op de eerste NIEUWSFLITS een groot aantal namen toevoegen aan onze verzendlijst. Vragen die ons in de afgelopen periode zijn voorgelegd, beantwoorden we ook graag hier.

De vragen hadden betrekking op verschillende zaken, waaronder de wandelgids. Deze handzame gids zal bestaan uit routegegevens (onder meer in tekst en kaarten) en foto’s van objecten en locaties die onderweg te zien zijn en het verhaal van de Jodenvervolging illustreren. De website biedt plaats voor aanvullende informatie, waar mogelijk in film en geluid.

Veel waardevolle reacties kregen we ook ten aanzien van de financiën. Meerdere organisaties hebben gevraagd of zij hun gift, sponsoring of subsidie mogen vermelden op hun site en/of nieuwsbulletins. Uiteraard en graag zelfs. En steunen kan nog altijd op rekening 566338262 (ABN AMRO tnv KNBLO-NL onder vermelding van Westerborkpad).

Route
De route is inmiddels voor de derde keer gelopen, de laatste keer met GPS. Ook de onafhankelijke controle is gestart en daarnaast wordt het pad dat de heren Vellinga en De Jonge op papier hebben gezet door nóg twee ervaren wandelaars nagelopen. Verkenning van de route op rolstoelvriendelijkheid door de organisatie Groen en Handicap is eveneens in gang gezet. Op vragen over rondwandelingen kunnen we melden dat dit Nunspeet en ‘t Harde betreft.

Met betrekking tot de markeringen (over de totale lengte van 320 km) gaat het om de volgende afstanden:
50 km punt, net voor station Hilversum
100 km punt, station Nijkerk
150 km punt, station Nunspeet
200 km punt, omgeving Wezep
250 km punt, omgeving Staphorst
300 km punt, omgeving Beilen

Achter de schermen
Hans Schumacher In 2009, na 5 jaar als vrijwilliger meegewerkt te hebben aan het 100-jarig jubileum van de KNBLO-NL, werd ik gevraagd om iets te betekenen voor een nieuw te verkennen pad. Het zou een "thema­pad" worden (mijn tweede liefde), voor valide wandelaars en mensen met een handicap (ook mijn tweede liefde) en er zou een educatieve component aan toegevoegd worden (mede de basis van een thema pad). Later heeft Jan Dokter de term "bezinnings pad" geïntroduceerd, volgens mij een schot in de roos. Met een zeer enthousiast team van elf mensen zijn we op weg om er een mooi en bijzonder pad van te maken. Ik mag "aan het hoofd van de tafel" zitten en dat doe ik met veel genoegen.
Hans Schumacher, projectleider.

Gevraagd
Na de opening van het Westerborkpad zal de route twee keer per jaar gecontroleerd worden. Gekeken wordt dan naar de bewegwijzering en de actualiteit van de gegevens met betrekking tot vervoer en bereikbaarheid. Graag doen we hierbij een beroep op vrijwilligers. Iets voor u? Aanmelden hiervoor kan bij onderstaande personen. Ook andere reacties n.a.v. deze NIEUWSFLITS zijn daar welkom.
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Gemma Groot Koerkamp
info@kampwesterbork.nl

KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland
Hans Schumacher
info@knblo-nl.nl

Tip: komt u met de auto, parkeer dan in Hooghalen, reis met bus 22 naar Beilen en wandel terug naar Hooghalen.
onder




naar de top van deze pagina
boven
Hooghalen/Nijmegen, juli 2011
Dit is de derde editie van de Westerborkpad NIEUWSFLITS. Via dit medium worden sponsoren, betrokkenen en belangstellenden op de hoogte gehouden van de meest recente ontwikkelingen met betrekking tot de thematische lange afstandswandeling van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork. Het Westerborkpad is een project van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en KNBLO- Wandelsportorganisatie Nederland.

Route
Ruim veertig Joodse werkkampen speelden een cruciale rol in de Jodenvervolging in Nederland: op 2 en 3 oktober 1942 werden duizenden mannen vanuit deze kampen naar kamp Westerbork gebracht. Toch is deze geschiedenis niet bekend bij een breed publiek en dat is de reden om tijdens de openingsactiviteiten in de vierde week van januari 2012 hieraan extra aandacht te besteden. Het Westerborkpad leidt wandelaars onder meer langs locaties in Putten, Staphorst en Tiendeveen waar werkkampen waren. Tijdens de openingsactiviteiten, die op meerdere dagen plaatsvinden en waarbij leerlingen van basisscholen worden betrokken, zal een groep wandelaars de nieuwe wandelgids van het startpunt van de route in Amsterdam, de Hollandsche Schouwburg, naar kamp Westerbork brengen. In een latere nieuwsflits zult u hier meer over lezen, maar noteert u alvast in uw agenda voor 2012: 24 januari (Noord Holland), 25 januari 2012 (Gelderland), 26 januari (Overijssel), 27 januari (Drenthe). Alle activiteiten vinden in de ochtend plaats.

Achter de schermen
Henry Bronkhorst De route van het Westerborkpad "Kenniscentrum Natuur zonder Drempels" verder gaat, bekijken de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van voorzieningen in natuur- en recreatiegebieden voor mensen met een lichamelijk beperking en doen aanbevelingen deze te verbeteren. "Natuur zonder Drempels" (NzD) heeft onder meer zes nationale parken gecontroleerd wat resulteerde in het wegnemen van fysieke beperkingen zoals veeroosters, draaihekken en terreinverhogingen. Daarnaast werden adviezen gegeven over inrichting van de website, zodat ook wandelaars met een visuele handicap goed geïnformeerd worden.
De organisatie werkte al eerder samen met KNBLO-NL en heeft er voor gezorgd dat de Koninklijke Weg, een wandelroute van Den Haag naar Apeldoorn geheel toegankelijk is voor rolstoelers. Onlangs is het ook gelukt dat blinde en slechtziende mensen, met of zonder wandelbuddy, deze prachtige wandelroute goed kunnen volgen. "Natuur zonder Drempels" is ook betrokken bij het drempelvrij maken het terrein van 66 hectare waar volgend jaar de Floriade Venlo 2012 plaats gaat vinden. Zelfs de kabelbaan, die een helikopterview aan de Floriade geeft, is toegankelijk voor mensen met een rollator, rolstoel en scootmobiel.
Op de website www.natuurzonderdrempels.nl is meer informatie te vinden.

Wandelpaden als stille component
Miel Termont en Cees van Helteren Regelmatig komt in het kader van alle activiteiten rondom hetWesterborkpad de vraag binnen hoeveel mensen er eigenlijk wandelen in Nederland. Henry Bronkhorst, directeur van KNBLOWandelsportorganisatie Nederland, reageert: " Onze 39.000 leden en ruim 600.000 deelnemers beleven jaarlijks veel plezier aan evenementen als bijvoorbeeld de Vierdaagse van Nijmegen, de Airbornewandeltocht, Achterhoekse Wandelvierdaagse. Naast deze wandeltochten vormen bijna 70 lange afstandswandelpaden vaak letterlijk de stille component van de wandelsport. Een groot aantal verenigingen en haar vrijwilligers ontwikkelen en onderhouden deze wandelpaden zodat de 850.000 lange afstandswandelaars die ons land kent daar in eigen tijd en vaak letterlijk in stilte van kunnen genieten. Het Westerborkpad geeft deze stille component van onze wandelpaden letterlijk extra betekenis. Geen herinneringspad, maar een bezinningspad zoals initiatiefnemer en fanatiek wandelaar Jan Dokter telkens treffend in mijn richting benadrukt. En omdat we in thematische wandeltochten en -paden een stijgende trend zien, ben ik er van overtuigd dat het Westerborkpad heel veel wandelaars zal gaan aanspreken".

Vragen of reacties n.a.v. deze NIEUWSFLITS? Dat kan via:
Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Gemma Groot Koerkamp, info@kampwesterbork.nl
KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland, Hans Schumacher, wandel@knblo-nl.nl
onder




naar de top van deze pagina
boven
Hooghalen/Nijmegen, september 2011
Dit is de vierde editie van de Westerborkpad NIEUWSFLITS. Via dit medium worden sponsoren, betrokkenen en belangstellenden op de hoogte gehouden van de meest recente ontwikkelingen met betrekking tot de thematische lange afstandswandeling van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork. Het Westerborkpad is een project van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en KNBLO-Wandelsportorganisatie Nederland.

Westerborkpad wordt LAW – themapad?
De KNBLO-NL en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn verheugd dat het Westerborkpad mogelijk als themapad zal worden uitgebracht onder de paraplu van de organisatie Wandelnet (voorheen LAW). Wandelnet is overtuigd van de waarde van het Westerborkpad. Samenwerking met Wandelnet geeft het pad internationale bekendheid en zorgt voor duidelijke herkenbaarheid. De markering van het pad door stickers met de internationale kleuraanduiding wit-rood met daarin het logo van het Herinneringscentrum garandeert de hoogste kwaliteit van presentatie (zie afbeelding). Wandelnet draagt mede zorg voor afzet van de wandelgids en medewerkers van deze organisatie zullen een bijdrage leveren aan het onderhoud van de route. We weten het definitief na de vergadering van het bestuur van Wandelnet medio september!

Miel Termont en Cees van Helteren De route
In de NIEUWSFLITS van juli 2011 werd in relatie tot de openingsactiviteiten al verwezen naar de route van het Westerborkpad. Veel belangstellenden informeerden daarna naar het verloop van de rest van de route. Ook waren er vragen over de proloog in Amsterdam. Het Westerborkpad begint bij de Hollandsche Schouwburg aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. Omdat veel wandelaars waarschijnlijk per trein zullen arriveren op station Amsterdam Centraal is er een proloog beschreven en gemarkeerd door Amsterdam met een lengte van 5.7 km. Deze proloog eindigt bij de Hollandsche Schouwburg.
De proloog is opgenomen in de wandelgids, voorzien van een beschrijving van de monumenten en bijzonderheden langs de route. Daarbij wordt onder meer verwezen naar het Anne Frankhuis, het monument de Dokwerker, de Portugese Synagoge en het Joods Historisch museum. Van hieruit voert de route langs het spoor door de volgende plaatsen:
Weesp, Naarden, Bussum, Hilversum, Baarn, Amersfoort, Nijkerk, Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, ’t Harde, Wezep, Zwolle, Staphorst, Meppel, Zuidwolde, Hoogeveen, Beilen en Hooghalen. In totaal is de route 325 km.
De route voor valide wandelaars wordt beschreven in een wandelgids en zal ook te volgen zijn op een kaart (schaal 1:25.000). Het rolstoelvriendelijke traject, voor mensen in een scootmobiel of rolstoel zal eveneens beschreven worden in die wandelgids, de bijbehorende kaart is te downloaden via www.westerborkpad.nl (beschikbaar vanaf januari 2012).

Achter de schermen
Dirk Mulder Aan reacties van bezoekers aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork merken we dat het Westerborkpad steeds bekender raakt onder het grote publiek. Mensen reageren enthousiast om in deze vorm de geschiedenis van de Holocaust over te dragen en levend te houden. Dit juist vanwege de combinatie van wandelen, bezinning en kennisoverdracht. Het pad brengt de oorlog dichtbij huis, en dat is wat het Herinneringscentrum Kamp Westerbork ook steeds benadrukt: de Jodenvervolging begon dichtbij huis. Met uitsluiting op de arbeidsmarkt, uitsluiting op scholen, uitsluiting van het openbare leven. De persoonlijke verhalen van de slachtoffers brengen dit deel van de Nederlandse geschiedenis in beeld, niet alleen in de wandelgids, maar straks ook op de website www.westerborkpad.nl Het pad biedt ook de unieke gelegenheid allerlei verspreide informatie over de vervolging van Joden, waar ook in ons land, bijeen te brengen. We worden daarbij niet alleen ondersteund door collega oorlogs- en verzetsmusea, maar ook door historische verenigingen. Een samenwerking die bijzonder op prijs wordt gesteld, aldus directeur Mulder van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Dat wandelen en bezinning hand in hand kunnen gaan, is overigens niet nieuw: op 10 september aanstaande wordt voor de zesde keer de Westerborkwandeltocht in de omgeving van voormalig kamp Westerbork gehouden. Uiteraard zullen deelnemers aan deze wandeling geïnformeerd worden over het Westerborkpad!

Website met audio
info in audio­vorm Tijdens de openingsactiviteiten van het Westerborkpad in de week 24 – 27 januari 2012 zullen verschillende aspecten van de Jodenvervolging belicht worden. Er wordt aandacht gevraagd voor de Joodse werkkampen (zie ook vorige nieuwsflits) en de zogenaamde verzamelplaatsen, veelal stations, van waar de transporten naar Westerbork vertrokken. Heleen Hummelen en Wieky de Boer zijn hier nauw bij betrokken. Zij verzorgen met hun bedrijf Hummel&deBoer creatieve mediaproducties en geven verhalen langs het Westerborkpad vorm in audio. Wandelaars kunnen die verhalen (alvast) thuis via de website www.westerborkpad.nl of onderweg via hun telefoon beluisteren. De inzet van Hummel&deBoer is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Doen die hen de publieksprijs toe heeft gekend voor hun plan "Nederland Volgens Ooggetuigen" (VLGNS).

Werkbezoeken
Initiatiefnemer van het pad Jan Dokter en projectleider Hans Schumacher hebben in augustus de provincies en gemeenten bezocht, die de realisatie van het pad mede mogelijk maken. Daarbij is onder meer gesproken over de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van het projectplan (bv. route en lengte van het pad), de tegenprestatie voor de sponsoring en benodigde toestemming voor het markeren van het pad met stickers. De wens van Jan Dokter om bij de opening van het pad leerlingen van basisscholen te betrekken werd enthousiast ontvangen. In de vooraankondiging van de opening zal hier verder op ingegaan worden. De bezoeken leverden onderhoudende gesprekken op én positieve reacties: inmiddels heeft de KNBLO-NL al van diverse gemeenten op papier een officiële toestemming voor markering ontvangen.

Vragen of reacties n.a.v. deze NIEUWSFLITS? Dat kan via:
Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Gemma Groot Koerkamp, info@kampwesterbork.nl
KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland, Hans Schumacher, wandel@knblo-nl.nl
onder




naar de top van deze pagina
boven
NIEUWSFLITS EXTRA

Hooghalen/Nijmegen november 2011

Westerborkpad officiële markering KNBLO-Wandelsportorganisatie Nederland

In de afgelopen maanden is vanuit de projectorganisatie van het Westerborkpad intensief contact geweest met de stichting Wandelnet om de mogelijkheden van het opnemen van het Westerborkpad als officieel LAW te verkennen. Na een gezamenlijk voorstel vanuit de projectorga­nisatie en de routecommissie van Wandelnet heeft het bestuur van de stichting om haar moverende redenen besloten dat het Westerborkpad helaas niet voldoet aan de gestelde criteria om het wandelpad volgens het principe van de NS-wandeltochten, met wit/rood te markeren in aanloopstukken en tussen bestaande wandelpaden.

Als gevolg van dit besluit zal de markering van het Westerborkpad gaan bestaan uit de rood/blauwe markering van de KNBLO-Wandelsportorganisatie Nederland met daarin herkenbaar opgenomen het logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Henry Bronkhorst,
Directeur KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland, lid Stuurgroep WBpad
markering Westerborkpad


Wandelgids Westerborkpad
Veel hoofdstukken van de wandelgids stonden al op papier. Routes waren al verkend, gecontroleerd en in de juiste tekst geschreven. De foto’s van de omgeving zijn uitgezocht en het HcKW heeft haar historische informatie aangeleverd. Ook de by­passes voor de rolstoel toegankelijkheid staan al op de topo­kaarten. Kenners weten dat deze proce­dure veel tijd kost. Ronald Hennekes, directeur van het bureau Sense Aware, is gevraagd om aan dit proces, de productie van de wandelgids, leiding te geven. Zijn medewerkers en hij kennen het HcKW en de KNBLO-NL. Met de opening van het pad kunt u dus een prachtige, dikke (325 km), goed gedocumenteerde en complete wandelgids verwachten. In de volgende NIEUWSFLITS wordt u geïnformeerd over de laatste stand van zaken omtrent opening, website, wandelgids en de afronding van het project.

Het WesterborkLuisterPad
Een bijzondere toevoeging aan het Westerborkpad vormt het WesterborkLuisterPad. Via deze toepas­sing van het bureau voor creatieve mediaproducties Hummel&deBoer kunt u onderweg luisteren naar herinneringen aan de Jodenvervolging. Deze per­soonlijke verhalen geven de wandelaar een beeld bij de feiten. Op de plek waar de geschiedenis zich heeft afgespeeld, in het ‘decor’ van de gebeur­tenissen, wordt het verleden voelbaar in het nu.

De items van het WesterborkLuisterPad duren gemiddeld zo’n vier minuten en bestaan uit persoonlijke herinneringen van mensen die op de een of andere manier betrokken waren bij de geschiedenis van de Jodenvervolging langs het Westerborkpad. Ze zijn tijdens het wandelen te beluisteren via een smartphone, maar ook via een mobiele telefoon die alleen een internetverbinding heeft. Op de websites www.westerborkpad.nl en www.westerborkluisterpad.nl (beide vanaf 27 januari in de lucht) wordt uitgelegd hoe een en ander werkt.

Voor de mensen die geen smartphone of telefoon met internetverbinding hebben zijn er langs de route op een extra kaartje luisterpunten aangegeven. Ter plekke kunt u inbellen met het aangegeven telefoonnummer en via het keuzemenu wordt u dan naar het betreffende item geleid. Er zijn geen extra kosten aan het telefoongebruik verbonden. De kosten zullen hetzelfde zijn als bij normaal telefoongebruik.

Geen telefoon? Geen nood! Voor de mensen die een MP3 speler of een Ipod willen meenemen tij­dens het wandelen is er op de websites ook de mogelijkheid om alle items plus een kaartje met de luisterpunten te downloaden. En natuurlijk kunt u straks thuis ook de fragmenten beluisteren
onder




naar de top van deze pagina
boven
Hooghalen/Nijmegen, december 2011

Dit is de zesde editie van de Westerborkpad NIEUWSFLITS en de laatste van het jaar 2011. Via dit medium worden sponsoren, betrokkenen en belangstellenden op de hoogte gehouden van de meest recente ontwikkelingen met betrekking tot de thematische lange afstandswandeling van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork. Het Westerborkpad is een project van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en KNBLO-Wandelsportorganisatie Nederland.

Europese subsidie binnen

Onlangs werd bekend dat de aanvraag voor Europese subsidie voor het Westerborkpad is gehonoreerd. Met dit mooie bericht kan het jaar 2011 positief worden besloten; door de toekenning van de subsidie kan de begroting van het pad sluitend worden gemaakt. Een woord van dank aan allen die het pad (ook) geldelijk gesteund hebben is hier op zijn plaats! De Europese bijdrage is verstrekt in het kader van “Europa voor de Burger, Actie 4: Actief Europees herdenken”.
Op 12 december 2011 heeft Christel Tijenk van het Herinneringscentrum in Amsterdam een presentatie over het Westerborkpad gegeven op de Europadag, georganiseerd door het Europe for Citizens Point/Europa voor de Burger (ECP).

Bekende stem

Op het WesterborkLuisterpad zullen wandelaars straks Hanneke Groenteman kunnen horen. Hanneke is bekend van verschillende radio- en tv-programma’s. Haar karakteristieke stem geeft een toelichting bij de diverse audiofragmenten die de verhalen op en langs de route van het Westerborkpad tot leven brengen.

Wandelgids

De laatste puntjes worden op de i gezet, niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk gaat de wandelgids van het Westerborkpad de laatste correctierondes door. De vormgeving is met kennis en enthousiasme verzorgd door Caroline Buisman van het bureau Beeldbuis, onder meer Sake Elzinga verzorgde de fotografie en de druk van de gids is in de professionele handen van het bedrijf Sense Aware.

Beste wensen

Het Westerborkpad Voor het nieuwe jaar wenst de projectgroep van het Westerborkpad alle sponsoren, betrokkenen en belangstellenden van het Westerborkpad veel gezondheid en alle goeds! We hopen dat 2012 een goed wandeljaar wordt waarin het Westerborkpad op veel belangstelling mag rekenen.

Vragen of reacties n.a.v. deze NIEUWSFLITS?
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Gemma Groot Koerkamp info@kampwesterbork.nl
KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland
Hans Schumacher wandel@knblo-nl.nl
onder




naar de top van deze pagina
boven
Hooghalen/Nijmegen, januari 2012

Dit is de zevende editie van de Westerborkpad NIEUWSFLITS . Via dit medium worden sponsoren, betrokkenen en belangstellenden op de hoogte gehouden van de meest recente ontwikkelingen met betrekking tot de thematische lange afstandswandeling van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork. Het Westerborkpad is een project van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en KNBLO-Wandelsportorganisatie Nederland.

Openingsactiviteiten

Het Westerborkpad wordt deze maand op verschillende dagen en locaties gepresenteerd. Tijdens de openingsactiviteiten wordt de wandelgids door een groep wandelaars van Amsterdam naar kamp Westerbork gebracht. Bij deze groep is ook een aantal minder validen aangesloten die de route afleggen in een rolstoel of scootmobiel.

De presentatie begint op dinsdag 24 januari 2012 in Amsterdam, in de Hollandsche Schouwburg, waar het woord wordt gevoerd door onder andere Andrée van Es, wethouder van de gemeente Amsterdam, en Ed van Thijn, de oud-burgemeester van Amsterdam die in kamp Westerbork de bevrijding meemaakte. Leerlingen van basisschool Het Klaverblad uit Amsterdam lopen samen met initiatiefnemer Jan Dokter een deel van de route. Bij het voormalige woonhuis van Dokters grootvader Maurits Pakkedrager in de Paardekraalstraat, luisteren zij naar zijn familiegeschiedenis.

Het Westerborkpad kan met rolstoel of scootmobiel worden afgelegd Op woensdag 25 januari 2012 wordt in Kasteel De Vanenburg in Putten, in 1942 gebruikt als Joods werkkamp, het WesterborkLuisterpad gepresenteerd. In deze bijzondere audio-tour zijn persoonlijke herinneringen te horen van mensen die de Jodenvervolging hebben meegemaakt. Het Wes­ter­bork­Luis­ter­pad, gemaakt door het bureau voor creatieve mediaproducties Hummel&deBoer, is onderweg via een mobiele telefoon te beluisteren.

Op donderdag 26 januari 2012 is de presentatie van de website www.westerborkpad.nl in het voormalige Gymnasium Celeanum in Zwolle. Kamp Westerbork was niet de eerste stap op weg naar de vernietiging. De sys­te­ma­ti­sche uitsluiting die aan de deportatie vooraf ging, begon dichtbij huis. Joden werden opgeroepen zich te melden op het station, in een school of op een plein. In Zwolle was dit de gymnastiekzaal van het Gymnasium Celeanum. De website van het Westerborkpad vertelt de persoonlijke verhalen bij de locaties op de route in tekst, beeld en geluid. Wandelaars kunnen hun eigen herinneringen en verhalen toevoegen.

Op vrijdag 27 januari 2012 vindt de eindpresenatie van het wandelpad plaats bij het terrein van kamp Westerbork. Hier wordt het laatste traject gelopen, langs de route van het voormalige spoortracé naar kamp Westerbork. Aan het einde van de route wordt het eerste deel van een blijvende markering aangebracht van de spoorlijn waarlangs meer dan 100.000 Joden en Sinti en Roma werden weggevoerd. De onthulling van deze markering zal plaatsvinden door Lida Prins-van de Kar. Lida Prins-van de Kar kwam als Joods kind in kamp Westerbork, werd vrijgelaten, en overleefde de oorlog door onder te duiken.

In verband met de beperkte ruimte van de locatie in Amsterdam is deze bijeenkomst uitsluitend voor genodigden. U bent echter van harte welkom in Putten, Zwolle of Hooghalen. De bijeenkomsten in Putten en Zwolle starten om 10.00 uur, de activiteit in het Her­in­ne­rings­cen­trum Kamp Westerbork om 10.30 uur. Aanmelden kan via info@kampwesterbork.nl.

Verkoop wandelgids

de wandelgids Het Westerborkpad Van diverse kanten ontvangen we vragen over de beschikbaarheid van de wandelgids. De wandelgids is vanaf vrijdag 27 januari te koop bij het Her­in­ne­rings­cen­trum Kamp Westerbork. Vanaf die datum is de gids ook via de site www.wes­ter­bork­pad.nl te bestellen. Daarnaast zullen diverse VVV’s langs de route de gids vanaf februari verkopen en is de gids verkrijgbaar via de erkende boekhandel. De prijs van de gids bedraagt € 16,75.

Markering

Wandelaars lopen de route van het Westerborkpad aan de hand van de wandelgids en de markering onderweg. Daarvoor moeten de nodige stickers worden geplakt. Dit wordt onder andere gedaan door Johan Vellinga, Jan de Jonge en Alex Wijsman, die het pad inmiddels meerdere malen gelopen hebben.



Vragen of reacties n.a.v. deze NIEUWSFLITS?
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Gemma Groot Koerkamp info@kampwesterbork.nl
KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland
Hans Schumacher wandel@knblo-nl.nl
onder




naar de top van deze pagina
boven
Hooghalen/Nijmegen, februari 2012

Dit is de achtste en laatste editie van de Westerborkpad NIEUWSFLITS . Via dit medium worden sponsoren, betrokkenen en belangstellenden op de hoogte gehouden van de meest recente ontwikkelingen met betrekking tot de thematische lange afstandswandeling van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork. Het Westerborkpad is een project van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en KNBLO-Wandelsportorganisatie Nederland.

Bijzondere openingsactiviteiten

Met een indrukwekkende speech van onderduikoverlevende Ed van Thijn werd op 24 januari jl. in Amsterdam de eerste openingsdag van het Westerborkpad afgesloten. Van Thijn, oud-burgemeester van Amsterdam, maakte de aanwezigen duidelijk wat voor hem de actuele betekenis van deze wandeling in het spoor van de Jodenvervolging is.

Ook op de andere openingsdagen in de week van 24 t/m 27 januari waren er bijzondere verhalen van bijzondere mensen die illustreerden wat het Westerborkpad (compleet met Luisterpad en website) zo uniek maakt. Net als in Amsterdam was er in Putten, Zwolle en bij kamp Westerbork in Hooghalen veel belangstelling van gemeentevertegenwoordigers, sponsoren en de media. De landelijke, regionale en plaatselijke pers heeft veel en positieve berichtgeving verzorgd; wie nu op internet Westerborkpad intypt, ziet daarvan het bewijs. Eén reportage uit de lange lijst publicaties brengen we hierbij graag extra onder uw aandacht. Het betreft een uitzending van 14 februari van het NCRV-programma "Altijd wat", die is terug te zien via: http://youtu.be/giMDs1h_YZw

Tijdens alle openingsdagen werd ook duidelijk dat er bij het publiek een breed draagvlak is voor dit nieuwe themapad in Nederland. Nu het pad een maand open is, zijn er al veertienhonderd wandelgidsen verkocht en dat op zich is een opmerkelijk gegeven.

Op de website www.westerborkpad.nl staan de verslagen van de openingsactiviteiten per dag, voorzien van foto's. Binnenkort zal hier ook de rubriek "Westerborkpad in het nieuws" te vinden zijn.

De speech van Ed van Thijn op 24 januari jl. beluisteren? Ga naar: http://www.at5.nl/artikelen/74998/eerste-wandelaars-over-westerborkpad Jan Dokter legt met een leerling 
van basisschool Het Klaverblad 
een bloem bij de namenwand 
in de Hollandsche Schouwburg 
ter herinnering aan zijn 
grootvader Maurits Pakkedrager

Projectgroep opgeheven

Nu het Westerborkpad door iedereen op eigen gelegenheid gelopen kan worden, kan de projectgroep worden opgeheven. Na een periode van ongeveer drie jaar van voorbereiding achter de schermen gaat dat op 6 maart as. gebeuren. De tien werkgroep-leden (drie medewerkers van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, een van Groen & Handicap en zes van KNBLO-NL) hebben met grote steun van velen ervoor kunnen zorgen het ambitieuze plan om een wandelpad vorm te geven dat zo dicht mogelijk langs de spoorlijn loopt, wandelaars langs belangrijke sporen van Jodenvervolging voert en rolstoel toegankelijk is, nu uitgevoerd is.

Iedereen die het mogelijk heeft gemaakt het Westerborkpad te realiseren willen wij vanaf deze plaats namens KNBLO-NL en Herinneringscentrum Kamp Westerbork van harte bedanken. Het betreft niet alleen de sponsors die hun vertrouwen gaven, maar ook de medewerkers buiten de projectgroep, directie en staf van de Hollandsche Schouwburg, de productie leiding en vormgeefster van de wandelgids, de markeerders en makers van het WesterborkLuisterpad.

Het opheffen van de projectgroep betekent niet in dat werkzaamheden m.b.t. het pad stoppen. De komende tijd wordt de financiële verantwoording opgesteld en met folder-materiaal en presentaties wordt het pad komend jaar bij diverse (wandel-) gelegenheden gepromoot. Daarnaast wordt het pad ieder jaar ten minste twee maal gecontroleerd op verstoringen en wordt de markering nagelopen, de wandelgidsen blijven te koop, de website wordt up-to-date gehouden, wandelaars kunnen hun verhalen en foto's via de site blijven delen en het streven om de wandelgids nog aantrekkelijker te maken bij een herdruk heeft de aandacht. De prettige samenwerking tussen KNBLO-NL en Herinneringscentrum Kamp Westerbork zal daarvoor (in andere vorm) worden gecontinueerd. Jan Dokter vertelt 
in de Paardekraalstraat 
in Amsterdam 
zijn familieverhaal 
aan basisschoolleerlingen

Verkoop wandelgids

Zoals gemeld verloopt de verkoop van de wandelgids zeer succesvol; zowel particulieren als boekhandels en VVV's hebben interesse getoond. Nog geen wandelgids in bezit? Deze is via de site www.westerborkpad.nl te bestellen. De prijs bedraagt € 16,75.

Vragen of reacties n.a.v. deze laatste NIEUWSFLITS?
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Gemma Groot Koerkamp info@kampwesterbork.nl
KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland
Hans Schumacher wandel@knblo-nl.nl

onder



naar de top van deze pagina