terug naar het overzicht van de Apeldoornse 4-daagse Terug naar de homepage van Henri Floor De Stentor schrijft:
over de Apeldoornse vierdaagse 2008

15 juli 2010 Extreem weer plaagt wandelaars
13 juli 2010 Wandelaars onder perfecte omstandigheden van start
13 juli 2010 Wandelvierdaagse worstelt met het weer
12 juli 2010 Opening Vierdaagse gaat door
5 juli 2010 Bijna 4000 wandelaars vierdaagse


8 juli 2008 Tien kilometer minder met gehavend gezicht
9 juli 2008 Vijftig vierdaagsen, nul blaren
10 juli 2008 Kim Morren gaat ziekte te lijf door lopen vierdaagse
11 juli 2008 Met de tong tussen de lippen blaren prikken












































naar de top van deze pagina
Tien kilometer minder met gehavend gezicht
door Rob van Gemert. dinsdag 08 juli 2008

APELDOORN - Er zijn altijd mensen die het proberen.

Vergeten vooraf in te schrijven en dan op maandag toch nog trachten een startkaart voor de vierdaagse te bemachtigen. De mannen en vrouw achter de tafel voor de na-inschrijvingen, in een tent op het terrein van Victoria Boys, horen de meest ingenieuze verhalen. De een is ziek geweest, voor de ander is de schoolvakantie toch eerder begonnen dan gedacht. Maar je moet wel een heel geloofwaardig verhaal hebben of bewijzen kunnen overleggen wil je succes hebben. Anders zijn de officials achter de tafel onverbiddelijk.

Dan zijn er de mensen die zich wel op tijd hebben ingeschreven, maar die een kortere afstand willen lopen. Ook voor hen geldt dat ze een goed verhaal moeten hebben om toestemming te krijgen. Monique van Duivenvoorde (33) uit Alkmaar wil veertig in plaats van vijftig kilometer lopen. De reden is in een oogopslag te zien: haar gezicht zit onder de schaafwonden en schrammen. "Ik ben drie dagen geleden gevallen met de fiets", vertelt ze. "Recht op mijn gezicht. Fysiek ben ik nog niet in orde. Ik heb wat rust nodig en ben bang dat ik de vijftig niet ga halen. Daarvoor moet je zo hard lopen en dan word ik een zorgenpost. Wel jammer, hoor."

Over haar deelname heeft VanDuivenvoorde niet geaarzeld. Ze had al een week vakantie genomen om in Apeldoorn te kunnen meedoen. "De veertig ga ik gemakkelijk uitlopen", denkt ze. "Er mankeert niets aan m'n benen."

Omdat overduidelijk is dat de Alkmaarse echt een ongelukje heeft gehad, doet de mannen en vrouw achter de inschrijvingstafel niet moeilijk. Dat doen ze ook niet bij Marij Gool uit Berkel-Enschot. Zij gaat dertig in plaats van veertig kilometer lopen. In mei, bij de Limburgse driedaagse, is de fanatieke wandelaarster onderuit gegaan. Daarbij verzwikte ze haar enkel. "Ik ben net veertien dagen uit de tape", legt de montere Brabantse uit. "Aan een tocht in de Ardennen mocht ik niet meedoen. De fysiotherapeut zei dat ik het in Apeldoorn wel mocht gaan proberen."

Gool heeft twee maanden lang nauwelijks kunnen lopen. Vier dagen lang dertig kilometer ploeteren over zware zandpaden lijkt op voorhand allerminst een gemakkelijke opgave. "Maar ik ben keihard", zegt ze met een knipoog. "En helemaal niet lopen vind ik nogal erg."

Het wordt voor Gool de vijfde deelname aan het Apeldoornse wandelevenement. "Sfeer is er niet, maar deze vierdaagse is veel fijner en mooier dan die van Nijmegen."
naar de top van deze pagina










































naar de top van deze pagina
Vijftig vierdaagsen, nul blaren

door Rob van Gemert. woensdag 09 juli 2008

Gerard Broer loopt de Apeldoornse vierdaagse voor de vijftigste keer. De laatste jaren doet hij dat samen met zijn vrouw Sientje. "Onderweg praten we over de natuur en onze dochters."
foto Cees Baars

APELDOORN - Voor de 197ste keer trok Gerard Broer gisterochtend (8 juli 2008) zijn wandelschoenen aan voor een etappe in de Apeldoornse vierdaagse.

Duizenden kilometers liep hij al en nog geen enkele keer had hij last van blaren. Zijn geheim:goede schoenen en sokken. De 78-jarige Apeldoorner hoopt dit jaar de vierdaagse voor de vijftigste keer te voltooien.

Broer deed al bij de tweede vierdaagse in Apeldoorn, in 1954, mee. Sindsdien miste hij het evenement vier keer, door een ongelukkige vakantieplanning of omdat hij bij zijn dochters wilde zijn. Eerst liep hij altijd de dertig kilometer. De laatste jaren loopt hij samen met zijn vrouw de twintig.

Broer herinnert zich nog goed de beginjaren. "Er waren onderweg geen toiletten. De brandweer stond in de bossen met een waterwagen.Daar kon je drinken. Het is nu een stuk drukker. Dat is wel gezelliger, maar de saamhorigheid van vroeger is er niet meer. Toen maakte je met iedereen een praatje. Tegenwoordig heeft iedereen haast."

Dit jaar is het iets anders, geeft Broer toe. Hij loopt met een oranje vlaggetje op zijn rugzak. Daarop staat het jubileumgetal vijftig geschreven. "Iedereen komt naar me toe om te vragen of het mijn vijftigste vierdaagse is. Ik zeg dan: nee, het is mijn leeftijd. Dat geloven ze niet."

Jarenlang had Broer een belangrijke rol bij de intocht op vrijdag. Hij liep met het vaandel van de wandelbond aan het hoofd van de stoet. Dan moest hij zich netjes aankleden, met stropdas en witte handschoenen, en moest hij zich haasten om vroeg terug te zijn. Die tijd is voorbij. De vierdaagse trekt door de bossen rond Apeldoorn en komt niet meer in de binnenstad. "Dat vind ik geen ramp. Het publiek werkte niet echt mee. Dan hadden ze vlaggetjes uitgedeeld, maar niemand hing ze op. Nu zitten we vanaf de start gelijk in het bos."

Moeite om de vier dagen te voltooien, heeft Broer naar eigen zeggen nooit gehad. Wandelen is voor hem pure ontspanning. "Veel mensen forceren, maar wij lopen echt te wandelen", vertelt hij. "We zien de torren op de weg, horen de vogels fluiten en kijken naar de paddestoelen in de berm. Onderweg praten we over de natuur en onze dochters."

Fysiek wordt het wandelen zo langzamerhand wel wat zwaarder. Vanwege een pijnlijke heup loopt Broer dit jaar een tikje minder soepel. Ook merkt hij dat hij na een wandeldag wat vermoeider is dan vroeger. Hoe lang hij de vierdaagse nog blijft lopen, weet hij niet. "Zo lang de benen willen en het hoofd goed blijft, blijven we doorgaan."

naar de top van deze pagina








































naar de top van deze pagina
Kim Morren gaat ziekte te lijf door lopen vierdaagse
door Rob van Gemert. donderdag 10 juli 2008

Kim Morren uit Nunspeet tijdens de Apeldoornse vierdaagse 2008 APELDOORN - Op sommige stukken loopt Kim Morren hoestend door het bos.

Andere wandelaars vragen haar of ze verkouden is. Dan legt de 24-jarige Nunspeetse uit dat het toch even anders ligt. Ze lijdt aan cystic fibrosis (CF), ook wel taaislijmziekte genoemd. Drie weken geleden lag ze in het ziekenhuis aan een infuus, deze week loopt ze voor het eerst de Apeldoornse vierdaagse.

CF is een ongeneeslijke, erfelijke aandoening. Patiënten hebben last van ophopingen van slijm, waardoor luchtweginfecties en stoornissen in de spijsvertering optreden. Er zijn 1300 CF-patiënten in Nederland. Hun levensverwachting is gemiddeld veertig jaar.

Kim Morren wandelt omdat het vastzittende slijm daardoor los komt te zitten en ze het minder benauwd heeft. De eerste twee etappes van de vierdaagse doorstond ze moeiteloos. "Alleen bij het klimmen en klauteren in de bossen heb ik wat last van kortademigheid. Vooraf had ik gedacht dat, als het heel slecht zou gaan, ik de derde dag zou laten schieten. Maar als ik morgen net zo fit wakker word als vanochtend, komt het vast goed."

Verder heeft de Nunspeetse last van de gebruikelijke wandelprobleempjes. De eerste blaren dienden zich gisteren aan. En 's avonds is ze doodop. "Gelukkig kookt mijn vriend. Ik plof neer op de bank en vanaf negen uur gaan de oogjes dicht."

Morren loopt de vierdaagse om de aandacht te vestigen op haar ziekte en om geld in te zamelen voor onderzoek naar CF. Ze benaderde bedrijven om haar te sponsoren en haalde op die wijze al meer dan 17.000 euro op. "Vandaag drukten twee gezinnen me zomaar tien euro in de broek." www.sportenomteleven.nl Giro: 2000660


Kim Morren uit Nunspeet tijdens de Apeldoornse vierdaagse 2008 www.rtvnubspeet.nl voegt daar nog onderstaand bericht aan toe:

Bijna 18.000 euro bijeen!
Kim Morren heeft door te finishen op de Apeldoornse 4-daagse maar liefst € 17.750,- binnengelopen voor de Nederlandse Cystic Fi-brosis Stichting. Kim liep de laatste dag op vleugeltjes, mede dankzij de vele vrienden die naar Apeldoorn gekomen waren. Met een enorm spandoek werd Kim opgewacht in Apeldoorn en de hele vriendengroep liep de laatste dag mee.
Bij de finish wachtte Kim nog een verrassing want burgemeester Van Hemmen en zijn vrouw waren speciaal voor haar naar Apeldoorn gekomen om haar op te wachten. Kim liet weten zich “erg speciaal te voelen” hierdoor.
Na deze vermoeiende maar zeer enerverende dag werd er nog een kleine afterparty gehouden. Het gironummer blijft nog tot 1 september voor de actie in de lucht. De website: www.sportenomteleven.nl blijft tot eind 2008 in de lucht.

Lees ook het wandelverslag van Kim Morren.
naar de top van deze pagina




































naar de top van deze pagina
Met de tong tussen de lippen blaren prikken
door Rob van Gemert. vrijdag 11 juli 2008

HOOG-SOEREN - Joke Bakker krimpt ineen van de pijn.

Ze ligt op de behandeltafel in de EHBO-tent bij Halte Assel. Haar voeten zitten onder de blaren. Mary Berkhof, die de voeten van de Apeldoornse stevig intapet, ontdekt steeds nieuwe blaartjes. Zelf is Bakker de tel al kwijtgeraakt.

Ze doet voor het eerst mee aan de vierdaagse. Dertig kilometer loopt ze dagelijks. De eerste dag was het al raak. "Maar toen heb ik er niks aan laten doen. Ik ben zo eigenwijs als dat ik groot ben. De tweede dag had ik een bloedblaar. Toen ging het echt niet meer."

Berkhof prikt, knipt en plakt voorzichtig, met de tong tussen de lippen. Het is monnikenwerk waar ze mee bezig is. "Je moet zorgen dat de tape strak genoeg zit, maar niet zo strak dat de persoon zijn voet niet meer kan bewegen. De blaar moet goed afgesloten zijn, zodat de buitenlucht er niet bij kan. En je moet kreukvrij plakken, zodat de tape niet gaat rollen in de sokken en er nieuwe blaren ontstaan."

De medische dienst heeft het, ondanks het druilerige weer, vrij rustig. Geen uitgedroogde lichamen, weinig tekenbeten en een aantal blaren dat reuze meevalt. In de tent melden zich vooral mensen met pijnlijke spieren voor een massage. Ook voor Ronald Hinsch, bestuurder van de bezemwagen, is het een relatief rustige dag. Hij heeft pas één uitvaller opgepikt en vertrekt rond het middaguur naar de volgende twee. "Twee jaar geleden, toen het zo heet was, waren er veel meer uitvallers. Gisteren had ik er tien. Onder andere iemand die z'n elleboog had gebroken bij een val en iemand wiens rug op slot zat."

Vooraf wil niemand Hinsch ontmoeten, maar als zijn hulp eenmaal wordt ingeroepen, zijn de mensen maar wat blij hem te zien. "Sommige uitvallers zijn heel erg verdrietig.Ze hebben de vierdaagse bijvoorbeeld al twintig keer gelopen, maar kunnen nu echt niet verder. Anderen zijn opgelucht. Ze denken: 'laat hier een eind aan komen.'"

Dat laatste denkt Joke Bakker vooralsnog niet. Ondanks haar pijnlijke voeten denkt ze niet aan opgeven. "We lopen hem uit. Al moet ik op m'n knieën binnenkomen."
naar de top van deze pagina









































naar de top van deze pagina


naar de top van deze pagina

Extreem weer plaagt wandelaars
door Jeroen Pol. donderdag 15 juli 2010 | 06:42

APELDOORN - José Wijnans en José Heere uit Tilburg houden bij de ingang van het Aardhuis even een pauze. Ze zitten allebei op een boomstam. ,,Je hoopt natuurlijk op een bankstel'', lacht Wijnans, ,,maar die vind je hier in het bos niet.
We pauzeren altijd als we ruim twee uur hebben gewandeld. De eerste tien kilometer zitten er nu wel op, nog twintig te gaan.''
Ze zijn een half eerder van start gegaan dan gisteren. ,,Om de hitte zoveel mogelijk te vermijden. Hier in het bos gaat het nog. Er waait een lekker windje. We hopen weer binnen te zijn, voor het echt niet meer is te doen.''
Wijnans en Heere verblijven tijdens de Internationale Vierdaagse Wandeltochten Apeldoorn in Hotel Abbekerke. ,,Anders is het, gezien de afstand, niet te doen'', zegt Heere. ,,Zo is het ideaal.'' Wijnans loopt 'Apeldoorn' voor de tweede keer, terwijl Heere debuteert. ,,Een geweldige route'', geeft ze de organisatie een pluim. ,,Gisteren kwamen we nog door wat woonwijken, dit vind ik veel leuker. Het is genieten van de natuur.''
John Verbeten heeft geen tijd om te genieten. Hij is met Teuni van Oosterom verkeersregelaar. Ze moeten de wandelaars een veilige oversteek over de Amersfoortseweg garanderen.
Het was voor het duo vroeg dag. ,,Vanochtend waren we om 5 uur al op de Berghuizerweg'', zegt Verbeten. ,,Om er voor te zorgen dat het bij de start geen parkeerchaos wordt. Vervolgens waren we hier om acht uur. De eerste wandelaars waren er al snel, we hebben geen tijd voor een kopje koffie gehad.'' Het is de vijfde keer dat Verbeten bij de vierdaagse in actie komt. Ieder jaar weer gaat hij op cursus, om zijn certificaat geldend te houden. ,,Er zijn hier borden met een snelheidsbeperking voor 50 kilometer geplaatst, maar daar houdt bijna niemand zich aan. Je ziet hier auto's elkaar inhalen, terwijl dat ook verboden is. Het is dus een kwestie van goed uitkijken, waarbij we het geluk hebben dat de weg droog is. Anders was het helemaal gevaarlijk geworden.'' Om 11.30 uur schoof het duo op, vanaf het Aardhuis naar de Echoput. ,,Dan komen de eerste wandelaars weer terug. Misschien hebben we voor die tijd nog even een moment om op onze stoeltjes wat uit te rusten, maar tot nu toe blijft het behoorlijk doordruppelen.'' Vandaag heeft Verbeten een makkie. Natuurlijk, het parkeren moet weer in goede banen worden geleid. ,,Daarna blijft het rustig. Er zitten morgen geen grote oversteken in de route.''
De wandelaars bleef, net als dinsdag, de regen bespaard. Op het terrein van Victoria Boys zochten veel gefinishte wandelaars de verkoeling. Koude drankjes vonden gretig aftrek. Er waren ook wandelaars die na de finish snel naar huis gingen, om niet in het noodweer terecht te komen.

naar de top van deze pagina












































naar de top van deze pagina

Wandelaars onder perfecte omstandigheden van start
dinsdag 13 juli 2010 | 12:17 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 13 juli 2010 | 14:52

APELDOORN - De bijna vierduizend deelnemers van de Apeldoornse Vierdaagse gingen vanochtend onder perfecte omstandigheden van start.
Het bleef droog en werd niet te warm, uitstekend wandelweer. De wandelaars kenden vanochtend geen problemen om naar Apeldoorn te komen. De dienstregeling van de NS verliep door de huldiging van Oranje in Amsterdam anders dan normaal. Willy van der Sluis, Tineke Oude Kamphuis en Anne Luinge hielden geen rekening met de speciale dienstregeling die de NS in verband met de Oranje-huldiging in Amsterdam reed. ,,We zijn gewoon uit Borne vertrokken en hebben geen problemen gehad'', zegt Luinge. Van der Sluis loopt Apeldoorn voor de tweede keer, de andere dames debuteren. ,,We doen de twintig kilometer en verwachten geen problemen. We zijn ervaren wandelaars. Het gaat deze vierdaagse vooral om de gezelligheid.'' Oude Kamphuis is de verbindende schakel tussen de wandelaars. ,,Ik ken hun allebei, maar zij kenden elkaar nog niet'', legt Oude Kamphuis uit. Het trio heeft weinig spullen bij zich. Een paar flesjes water en een paar broodjes zijn het belangrijkste. ,,En de gevulde portemonnee'', lacht Luinge. ,,We gaan er vanuit dat we onderweg een leuk rustpunt tegen komen. Nemen we even lekker een kopje soep.'' foto Jeroen Pol

naar de top van deze pagina












































naar de top van deze pagina

Wandelvierdaagse worstelt met het weer
door Jeroen Pol. dinsdag 13 juli 2010 | 07:00

APELDOORN -
De Nederlandse Wandelsport Bond heeft gisteren serieus overwogen om de officiële opening van de Internationale Vierdaagse Wandeltochten Apeldoorn af te gelasten.
Na contact met de weerexperts van Meteo Vista werd het sein alsnog op groen gezet. Vandaag vertrekken de wandelaars richting de Loenense Waterval.
Aanvankelijk werd er gisterochtend aan een noodweer scenario gewerkt. ,,We houden buienradar goed in de gaten'', zei Ben Bos, secretaris van het organisatiecomité. ,,Als er buien onze kant op komen dan passen we de opening aan en wordt deze binnen, in de grote tent, gehouden.''
Omdat er ook kans op onweer bestond, dat in een tent extra risico's met zich mee brengt, werd later op de middag even aan afgelasting van de opening gedacht. Na contact met de weermensen van Meteo Consult kon dat scenario van tafel. In zijn algemeenheid is het lastig om rekening met het weer te houden, zegt Bos. ,,We zitten nu eenmaal in Nederland. De wandelaars weten heel goed wat ze bij onweer moeten doen. We bekijken het van moment tot moment. Als de wandelaars deze week echt door noodweer worden getroffen kunnen we op die momenten de routes inkorten. We hebben in Apeldoorn wat minder last van eventuele warmte, omdat de routes veelal door de bossen gaan. Er is dus veel schaduw.''
Een ander punt van zorg is het treinverkeer in Nederland, vanochtend. Door de huldiging van de voetballers van Oranje in Amsterdam rijden de treinen niet volgens de normale dienstregeling. ,,We hebben de deelnemers via onze website geïnformeerd. De starttijd voor de 30 kilometer is verruimd van 7 uur tot 10 uur.''

naar de top van deze pagina












































naar de top van deze pagina

maandag 12 juli 2010 | 14:25 | Laatst bijgewerkt op: maandag 12 juli 2010 | 16:17

APELDOORN - De officiële opening van de Internationale Vierdaagse Wandeltochten Apeldoorn gaat vanmiddag om 16.30 uur op het terrein van Victoria Boys aan de Berghuizerweg gewoon door. De organiserende Nederlandse Wandelsport Bond heeft dat na contact met Meteo Vista besloten.
Aanvankelijk werd er vanochtend aan een noodweerscenario gewerkt. ,,We houden buienradar goed in de gaten’’, zei Ben Bos, secretaris van het organisatie comité. ,,Als er buien onze kant op komen dan passen we de opening aan en wordt deze binnen, in de grote tent, gehouden.’’
Omdat er ook kans op onweer bestond en dat in een tent extra risico’s met zich mee brengt werd later op de middag even aan afgelasting van de opening gedacht. Na contact met de weermensen van Meteo Vista bleek dat er vanmiddag om 16.30 uur geen extra risico’s bestaan.
In zijn algemeenheid is het lastig om rekening met het weer te houden, zegt Bos. ,,We zitten nu eenmaal in Nederland. De wandelaars weten heel goed wat ze bij onweer moeten doen. We bekijken het van moment tot moment. Als de wandelaars deze week echt door noodweer worden getroffen kunnen we op die momenten de routes inkorten.’’
Een ander punt van zorg is het treinverkeer in Nederland, morgenochtend. Door de huldiging van de voetballers van Oranje in Amsterdam rijden de treinen niet volgens de normale dienstregeling. De organisatie adviseert deelnemers van buiten Apeldoorn, die met de trein willen komen, zich vandaag al goed te laten informeren.

naar de top van deze pagina












































naar de top van deze pagina

Bijna 4000 wandelaars vierdaagse
maandag 05 juli 2010 | 15:55 | Laatst bijgewerkt op: maandag 05 juli 2010 | 15:56

APELDOORN - Er hebben zich 3941 wandelaars aangemeld voor de 57ste Internationale Vierdaagse Wandeltochten Apeldoorn.
De vierdaagse wordt komende maandag op het terrein van Victoria Boys officieel door loco burgemeester Hans Wegman geopend. Dinsdag gaan de deelnemers voor het eerst op pad.
De Apeldoornse vierdaagse staat met name goed bekend onder wandelende natuurliefhebbers. De wandelaars komen onder meer uit België, Duitsland, Engeland, Noorwegen en de Verenigde Staten. Ze hebben de gekozen uit dagafstanden van 20, 30, 40 of 50 kilometer.
De parkoersen gaan door natuurgebieden als de Loenermark, het Liederholt, de Asselse heide en het Kootwijkerzand. De 50 kilometer loopt voor het eerst over het bijzondere landgoed Groenouwe (particulier bezit), dat achter Loenen ligt. Alle afstanden gaan door de Kroondomeinen.
Start en finish is dagelijks bij Victoria Boys aan de Berghuizerweg. De organisatie is in handen van de Nederlandse Wandelsport Bond.

naar de top van deze pagina











































naar de top van deze pagina