Rolf Craanen bereikt 120.000 wandelkilometers


Uit het Algemeen Dagblad van donderdag 18 januari.2007

Veelwandelaar Rolf Craanen (62) uit Amersfoort voelt zich kilometervreter noch uitslover. Anderen mogen dat van hem denken, nu hij komende zondag z’n 120.000ste kilometer mag noteren, dat doet hem niks.
Drie keer de aarde rond. In Nederland is dat nog nooit eerder vertoond. Althans, voorzover officieel geregistreerd. Craanen hoort bij de absolute wandeltop, maar hij blijft zich het liefst een gewone jongen voelen.
,,Ach,’’ zegt hij in zijn flatwoning bomvol medailles, speldjes, bordjes en andere huldeblijken. ,,Best leuk en gezellig die aandacht en onderscheidingen, maar ik vind het allerbelangrijkste het schouderklopje dat ik mezelf geef. Dat ik dit kan en er mijn levensplezier in gevonden heb. Wandelen doet iedereen op z’n eigen manier en ik doet het zó.’’
Zondag wordt hij in het Oost-Brabantse Leendertsrijp rond één uur binnengehaald in een café tijdens een kleine wandeling van 20 kilometer waar hij aan meedoet. Klein, want Craanen draait z’n hand (lees: voet) niet om voor deze afstand.
Zijn palmares vertoont inmiddels een tocht van 255 kilometer (van Vaals naar Rotterdam, met een wandelsnelheid van maar liefst 7,0 kilometer), zes keer een tocht van 200 kilometer, een wandeling van 175 kilometer, acht tochten van 160 kilometer, 10 keer Amsterdam-Leeuwarden van 150 km., vele routes van boven de 100 kilometer en ga zo maar door. Allemaal in één ruk.
Toen hij drie jaar geleden een knie brak, strompelde hij op krukken nog 5 kilometer weg. En nog loopt Craanen ook mee op korte afstanden. Hij is geen wandelaar voor de prestatie alleen, maar ook en misschien wel vooral voor het plezier. Het ultieme vrijheidsgevoel in de openlucht.
,,Ik zou tegen iedereen willen zeggen: kom uit die stoel. Neem zuurstof op en geniet van de natuur. Pak het beet. Er gaat een wereld voor je open. Je maakt endorfine aan. Dat geeft een gevoel dat je het weer aankan, een gevoel van overwinning. En je leert je lichaam goed kennen. En,’’ voegt hij eraan toe met een stapel gidsen vol wandelevenementen in de hand, ,,niemand kan zeggen dat-ie niet weet waar te beginnen. Er is zoveel te doen op dit gebied.’’
Wandelen is voor Craanen niet minder dan het doel in zijn leven geworden. Vroeger, voor z’n eerst officieel genoteerde kilometer in1980, wandelde hij al wel. Maar toen hij al op 38-jarige leeftijd in de wao belandde en ook nog alleen kwam te staan, heeft wandelen een nieuw mens van hem gemaakt. ,,Als je gaat wandelen, vooral in groepsverband, kom je zoveel bijzondere mensen tegen. Je kunt al wandelend zo makkelijk van alles uitwisselen. Als iemand het moeilijk heeft, geef je hem of haar een arm en trek je iemand erdoorheen, met een klein stimulerend woordje of een grap beteken je al veel. Je krijgt vrienden op de gekste manieren, uit heel Europa. En vooral op lange wandelingen komen emoties naar boven. Maar je gaat dan ook meer open staan voor de emoties van een ander. Je krijgt meer ruimte in jezelf.’’
Behalve wandelaar is Craanen vaak ook ‘baankappie’ (baankapitein), ‘inrichter’ (mede-organisator), markeerder, verkeersregelaar of begeleider bij tal van wandelingen. Ook treedt hij op als bestuurslid, bondsofficial of standhouder op wandelbeurzen.
Soms zijn er dagen dat hij thuis zit. ,,Maar als ik twee weekenden oversla, verrek ik van de pijn. Ik moet blijven lopen om gezond te blijven. Aan de andere kant leer je ook wel relativeren. Misschien ga ik ooit nog eens met stokken lopen. Nu niet, alsjeblieft zeg. Ik wil ook foto’s maken en m’n neus kunnen snuiten.’’


PASPOORT
Naam: Rolf Craanen
Geboren: 1944 in Amersfoort (Soesterweg), opgegroeid in Spaarnestraat.
Werk: is werkzaam geweest o.a. als meubelmaker, woningstoffeerder, antiekrestaurateur, meubeltransporteur en onderhoudsmonteur op meubelgebied, bij een telefonische hulpdienst werkzaam geweest, als pedicure, alternatieve gezondheidszorg, enz.
Bijzondere prestaties: begon op 21 mei 1980 met registreren wandelkilometers. 40.000 km (één keer de aarde rond) in 1994, 80.000 km in september 2001, 100.000 kilometer in december 2003. Record in één jaar: 10.300 km.


Piet van Dijk