een pagina terug Terug naar de homepage van Henri Floor Gerard de Vries - Het spel kaarten (1965)

Het was in de Tweede Wereldoorlog.
Een groep soldaten kwam terug van een patrouille
en arriveerde in een klein dorp.
De volgende morgen, zondag,
ging een aantal van hen onder leiding van een sergeant,
naar de kerk.

Nadat de geestelijke een gebed had gelezen,
begon ie te preken.
Die jongens die een kerkboek hadden
haalden het te voorschijn.
Maar één van hen had alleen maar een spel kaarten bij zich
dat ie voor zich uitspreidde.
De sergeant zag wat ie deed
en zei dat ie de kaarten weg moest doen.

Na afloop van de dienst werd de soldaat gestraft
en bij de officier militaire politie gebracht.
“Waarom heeft u ’m hier gebracht, sergeant?”, vroeg de officier.
“Hij zat te kaarten in de kerk”, was het antwoord.
“Wat heb je daar op te zeggen, knaap?”, zei de luitenant.
“Heel veel”, was het antwoord van de bewuste soldaat.
“Dat zullen we hopen, want als je geen deugdelijke reden hebt,
dan zal ik je strenger straffen dan wie ook.”

De soldaat zei: “Luitenant, ik ben zes dagen op patrouille geweest.
Ik had geen bijbel of kerkboek,
maar ik hoop u te kunnen overtuigen
van de oprechtheid van m’n bedoelingen”.
Nadat ie dit had gezegd, begon ie z’n verhaal:

“Kijk luitenant, als ik naar de aas van het spel kijk,
dan weet ik dat er maar één God is,
en de twee vertelt me dat de bijbel in twee delen verdeeld is,
het Oude en het Nieuwe Testament.
Als ik de drie zie, dan denk ik aan
de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

De vier herinnert me aan de vier evangelisten
die het woord predikten,
Mattheus, Marcus, Lucas en Johannes.
De vijf doet me denken aan de vijf wijze maagden
die hun lamp brandend hielden en gespaard bleven.
Vijf van de tien waren dwaas en werden verstoten;
de overige vijf bleven gespaard.

Zes, dat zijn de zes dagen
waarin God de hemel en de aarde heeft gemaakt.
Zeven herinnert me aan de zevende dag, de rustdag.
De acht doet me denken aan de acht mensen
die gered werden toen de aarde vernietigd werd.
Het waren Noach, z’n vrouw, z’n zonen en hun vrouwen.

Bij de negen denk ik aan de melaatsen
die onze Redder reinigde van de zonden,
en negen van de tien bedankten Hem zelfs niet.
Bij tien denk ik aan de tien geboden
die Mozes op de stenen tafelen ontving.

Zie ik de koning, dan weet ik dat er slechts één grote Koning is.
De vrouw herinnert me aan moeder Maria,
koningin van de hemel.
De boer van het spel is de duivel.

Als ik de tekens op de kaarten tel dan kom ik tot 365,
de dagen van het jaar.
Er zijn 52 kaarten, de weken van het jaar.
Vier kleuren zijn er, vier weken in een maand.
Er zijn twaalf kaarten met een afbeelding,
dat wil dus zeggen: twaalf maanden in een jaar.
Ook zijn er dertien troeven in een spel,
dertien weken in een kwartaal.

Ziet u luitenant, m’n speelkaarten betekenen voor mij
een bijbel, een almanak en een kerkboek tegelijk.”

“Beste mensen, dit was een waar verhaal.
Ik weet het zeker,
want die soldaat,
dat was ik.”


naar de top van deze pagina

Nog meer Gerard de Vries

Gerard de Vries is vooral bekend om zijn Parlando-muziek, waarin hij in de zestiger jaren van de 20e eeuw enkele grote hits scoorde. Bekende hits van hem zijn Het Spel Kaarten uit 1965 en Giddy up go uit 1966. Veel van zijn nummers hebben het leven als vrachtwagenchauffeur als onderwerp. Onder meer Giddy up go en Teddybeer zijn hier voorbeelden van. Vaak zijn deze nummers vertalingen van de populaire Amerikaanse zanger Red Sovine. Opvallend is dat de vertaalde nummers van de Vries niet rijmen, terwijl die van Sovine dat wel doen. De hits over het leven als vrachtwagenchauffeur zijn in de regel verhalend.
De nummers van De Vries hebben vaak een moraliserende ondertoon. Radio Veronica-medewerkers en diskjockeys Ad Bouman, Hans Mondt, Tom Collins, Gerard de Vries en Klaas Vaak namen begin 1970 onder de naam De Binkies de carnavalshit "Met carnaval" op. Het reikt niet verder dan de Tipparade.

Naast zanger was Gerard de Vries diskjockey. Hij presenteerde aanvankelijk bij Radio Veronica onder het pseudoniem Cowboy Gerard en later bij de TROS onder eigen naam. Gerard de Vries baarde opzien door als eerste diskjockey openlijk voor zijn homoseksualiteit uit te komen. In 1972 praatte hij over Les Crane's Engelse tekst heen op diens single "Desiderata". Het werd de B-kant van de in Nederland uitgebrachte single.

Op dit moment (november 2008) is Gerard de Vries actief bij de lokale omroep in Wijdemeren, Radio Wijdemeren. Na zijn carrire als zanger en diskjockey werd Gerard de Vries ondernemer in de paranormale branche. In 2007 was De Vries kort te zien in het 'datingspektakel' van (de Nederlandse versie van) het televisieprogramma Man bijt hond; hij had gereageerd op een oproep van kandidaat 'Gijs', die een man zocht. De Vries bood Gijs een zelfgeschreven boekje aan met de titel De Nederlandse taal.

Korte samenvattingen van door Gerard de Vries gemaakte liedjes.

Het Spel Kaarten
Een soldaat moet verantwoording afleggen aan zijn sergeant over het uitspreiden van een spel kaarten in een Franse dorpskerk. Hij overtuigt de sergeant ervan dat de kaarten niet bedoeld zijn voor vermaak, maar dat alle kaarten een betekenis voor hem hebben. De 'drie' staat bijvoorbeeld voor de heilige drie-eenheid, de 'tien' staat voor de tien geboden en de boer staat voor de duivel. Hij concludeert daarom dat zijn spel kaarten veel meer zijn dan een vermaaksmiddel: ze betekenen voor hem 'een bijbel, een almanak en een kerkboek tegelijk'.

Giddy up Go
Een vrachtwagenchauffeur vernoemt zijn nieuwe truck naar een uitspraak van zijn jonge zoontje. Na een lange reis met zijn truck blijkt zijn vrouw verdwenen te zijn, samen met zijn zoontje. De chauffeur rijdt jaren alleen rond, tot hij in een truckerscafé zijn verloren zoon weer tegenkomt: hij was zelf namelijk ook vrachtwagenchauffeur geworden en had zijn truck ook 'Giddy up Go' genoemd.

Teddybeer
Een jonge, gehandicapte jongen zoekt contact via de 27MC met vrachtwagenchauffeurs. De 27MC-'bak' heeft hij van zijn vader, die overleden is. Hij voelt zich eenzaam omdat zijn moeder de hele dag moet werken om de kost te verdienen. Uiteindelijk raakt hij aan de praat met een chauffeur, die hem uiteindelijk komt opzoeken met een aantal andere vrachwagenchauffeurs, en zijn droom om ook vrachtwagenchauffeur te worden even waar maakt door hem in hun trucks te laten zitten. Hierdoor heeft de jongen de dag van zijn leven.

Handen
Behalve de vertaalde nummers van Sovine schreef De Vries ook zelf nummers, onder meer het nummer Handen waarin hij een opsomming geeft van zowel de positieve als negatieve activiteiten die mensen met hun 'handen' kunnen uitvoeren. Zo kunnen mensen zowel met hun handen 'een kind vasthouden', maar ook 'een pistool of geweer omklemmen'. Hij besluit het nummer dan ook met 'Wij hebben zo erg veel in eigen hand'.

Voor Niets
Dit liedje gaat over een jongetje dat alles heeft opgeschreven wat hij die week gedaan heeft en het papiertje aan zijn moeder geeft. In totaal vraagt hij 14 gulden 75. Als zijn moeder dat gelezen heeft, draait zij het papiertje om, schrijft op de achterkant en liet het aan haar zoontje zien. Daarop leest het jongetje dat zijn moeder hem negen maanden bij zich heeft gehouden, hem getroost als hij verdrietig was, de dokter gebeld heeft als hij ziek was, tot zijn zesde heeft voorgelezen, naar hem toe is gekomen als hij bang was en altijd van hem houdt. In totaal vraagt zij niets. Het jongetje schrijft dan weer op de voorkant van het papiertje: alles afbetaald en heeft tranen van ontroering in zijn ogen.

Wim
Wim is een vertegenwoordiger die sinds jaren weer eens uit zou gaan met zijn vrouw. Maar die avond kwam er wat tussen. In het café belde hij zijn vrouw en zei hun afspraak af. Kwaad hing zijn vrouw op. Boos bestelde Wim de ene na de andere borrel. Na zijn zestiende borrel, stond Wim op en zei tegen de caféhouder dat hij opstapt. Deze raadde hem aan om een taxi te nemen. Wim deed dit en bestelde een taxi. Onderweg naar huis reed de taxi een vrouw aan; Wim's vrouw! Wim was op slag weer nuchter. Zijn vrouw werd naar het ziekenhuis gebracht en daar bezocht Wim haar de volgende morgen. Als zijn kind hem vraagt hoe dit kon gebeuren, zei Wim: "Als ik mij aan mijn belofte had gehouden, was dit nooit gebeurd."