Terug naar de alternatieve homepage van de FLAL Tochten informatie van de 31e winterserie 2003-2004 van de FLAL
APPELSCHA
embleem van de FLAL De route:
De route voert ons door 'Het Drents-Friese Wold'. Het gebied bevind zich globaal tussen Appelscha in het noorden en Diever in het zuiden. Het is sinds 2000 een Nationaal Park. Het is het opeen na grootste Nationaal Park van Nederland.
De route is niet geschikt voor rolstoel gebruikers, omdat het parcours voor meer dan 85 % uit onverharde- en halfverharde paden bestaat. Ook zgn. ruiterpaden worden niet gemeden. Als rustplaats is gekozen voor het café 'Jachtlust' te Doldersum. De 50 km afstand komt hier twee keer, de 40 en de 25 km afstand een keer. Voor de 25 km lopers is dit na 13,5 km voor de 40 en de 50 km lopers op 21,8 km, terwijl de 50 km lopers hier na 31,8 km weer een rust hebben
Daarnaast is voor de 50 en 40 km lopers nog een zgn. wagenrust in gelast, resp. op 28,6 en 38,6 km.

Historie
Appelscha, in een ver verleden nog wel Appelsche genoemd, was een dorp in Stellingwerf-Oosteinde met een rijke geschiedenis. De eerste nederzetting rond het jaar 1000 was aan de Boerestreek, al snel gevolgd door de buurtschappen Aekinga, Terwisscha en de Bult, met in hun midden de Trefkerk, bereikbaar via de aloude kerkepaden. In 1247 werd deze kerkgemeenschap al genoemd!
Eeuwenlang was Appelscha een kleine boerengemeenschap ingeklemd tussen de droge, zandige heide en het schier eindeloze, natte veen, toen nog de Appelschaaster- en Fochteloër Venen genaamd. Samen met de boeren van 'de Fochtel' werden rond 1450 leidijken aangelegd om het zure lekwater uit dat veen van hun akkers te weren.
Het graven van de vaart maakte het turf bereikbaar en leverde later landbouwgrond op. Maar de komst van de duizenden (friese) turfstekers zorgde vanaf 1825 voor veel commotie. Vooral door verschillen in taal, religie en de voedselschaarste. Daardoor ging de heide stuiven, van de Boerestreek tot aan de nieuwe uitkijktoren was één grote zandvlakte, die het dorp bedreigde.
Staatsbosbeheer begon daarom rond 1900 met de aanplant van bos. Daaraan danken we nu nog dat bos en duin tot bijna óp de Boerestreek doorlopen. Wat veel toerisme aantrok en Appelscha in heel Nederland beroemd maakte om zijn natuurschoon. Rond 1870 werd het dorp Ravenswoud gesticht, hetgeen de turfstekers de dagelijkse lange mars vanaf de Boerestreek bespaarde.
Rond 1890 bracht de turf minder op door de komst van de steenkool. Dat was het begin van een zeer roerige periode met veel stakingen, met als tragisch hoogtepunt het hongeroproer van 1893. In café Hulst werd de stakers moed ingesproken door Domela Nieuwenhuis en Jelle Troelstra. Van lieverlee werden de turfstekers boerenarbeider.
In de uitgestrekte bossen werd in 1922 het Fries Volkssanatorium gesticht, waar vele duizenden patiënten jarenlang wachtten op genezing. De vereniging 'Beatrixoord' telt nu nog 30.000 leden!
Zo heeft door de jaren heen bijna elke vierkante meter van Appelscha, Ravenswoud, Fochteloo en Langedijke wel een stukje geschiedenis voortgebracht: geschiedenis én historie welke waard zijn bewaard te worden voor ons nageslacht.
-- met dank aan de Historische Vereniging Appelscha --

Nabeschouwing.
De tocht vanuit Appelscha, de eerste in de serie van 12 wintertochten, startte gelijk al met een record aan deelnemers. Mede door het fraaie weer en een prachtig wandelgebied hadden zich 628 wandelaars voor de tocht ingeschreven, waarvan 431 op de 25 km, 146 voor de 40 km en 51 wandelaars zagen kans de uitgeschreven tocht van 50 km uit te lopen.
Hoewel er door onverlaten enkele pijlen waren weggehaald heeft toch een ieder zonder al te veel moeite het eindpunt weer gehaald.
Nog enkele cijfers: er liepen op deze tocht 493 deelnemers voor administratiekosten, 23 deelnemers voor de beker, 12 deelnemers voor het schildje, 23 deelnemers voor het wandbord en 77 deelnemers voor een medaille.
Van het totaal aantal deelnemers waren er 358 lid van onze vereniging en namen er 270 niet leden deel aan deze tocht.
Wij konden na afloop 19 nieuwe leden inschrijven.

naar de top van deze pagina