Mussel-Ruiten AA-wandeltocht met de FLAL vanuit Vlagtwedde op 24 februari 2018  

datum 24 februari 2018 plaats Vlagtwedde
provincie Groningen gemeente Vlagtwedde
postcode start: 9541 CK naam wandeltocht Mussel-Ruiten AA-wandeltocht
afstand met starttijd 25 km: 9:15 uur, 40 km: 9:00 uur, 50 km 8:30 uur.
finishtijd uiterlijk 18:30 uur.
startadres: Partycentrum Rendering, Schoolstraat 8, 9541 CK Vlagtwedde, ( 0599-312500.
info over de omgeving en/of de route           Fotolinks staan boven in het verslag verslag
































Mussel-Ruiten A wandeltocht

-Te Voet door Westerwolde-

De naam van de wandeltocht is ontleend aan de riviertjes Mussel A en Ruiten A die beide dwars door het mooie landschap Westerwolde stromen. Vooral de Ruiten A heeft de afgelopen jaren een ware verandering ondergaan, doordat men vanwege de ecologische hoofdstructuur de kanalisatie van de jaren 1960 weer ongedaan heeft gemaakt en het riviertje weer kan meanderen. Tevens is de verbinding met het veenriviertje de Runde bij Ter Apel weer hersteld. Mede door deze ingreep is het landschap in schoonheid wat natuur betreft enorm toegenomen. Het laatste project is het gebied ten zuiden van Vlagtwedde tot aan Sellingen, totaal 500 ha waar men in 2018 mee begint. Dan is Westerwolde bijna een waar ‘natuurreservaat’. Het mooiste gebied van de provincie Groningen. Het gebied maakt vanaf 1 januari 2018 deel uit van de nieuwe gemeente Westerwolde.

De routes gaan voornamelijk door drie mooie landschapselementen van Heerlijkheid Westerwolde, nl. het rivierenduinlandschap, het essenlandschap en beekdallandschap, waar de Mussel Aa met de Ruiten Aa samenkomen en verder gaan als de Westerwoldse Aa. Met vele mooie slingerpaadjes, kronkelende beekjes en mooie hoogte verschillen en eeuwen oude dorpen en gehuchten, zoals Onstwedde (Uneswido), Vlagtwedde (Flachwido), Wedde (van Wide = bos) met de Wedderborg (1360), die nog een rol heeft gespeeld in het begin van de 80-jarige oorlog (1568 – 1648).

De gerichtsplaats de Giezelbaarg, waar omstreeks 1590 negentien vrouwen wegens vermeende tovenarij opgehangen en levend verbrand werden. De buurtschap Wedderbergen, naam ontleend aan een aantal hoogten op de westoever van de Westerwoldse Aa, Ter Wupping (der Wippinge). het essengehucht Smeerling (Smerelke), een eeuwen oude kleine boeren nederzetting (beschermd dorpsgezicht). Je zult wel denken wat moet ik met al die oude plaatsnamen, maar ontdek daarin de historie, flora en fauna van dit deel van Westerwolde.

Oorspronkelijk was Westerwolde een soort bewoond eiland geheel omringd door veenmoerassen, het toenmalige ontoegankelijke grote uitgestrekte Bourentangerveen of Bourtangerveen.

De herkomst van de naam Westerwolde(wolde = woud = bos) moet worden gezocht in het oosten, nl. in Duitsland. In vroegere akten van de abdij te Werden aan de Ruhr werd het gebied rond het jaar 900 aangeduid als Westerwalde, toen maakte Westerwolde nog deel uit van Westfalen, onderdeel van het land Saksen. Door de meanders van de beekjes, de oude boerderijen, de hoogte verschillen, de bossen, oeroude woonhuizen, kerken en gebouwen is het een mooi gevarieerd vriendelijk uitstralend gebied en daardoor een uniek stukje Groninger landschap en juist daardoor een eldorado voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers.

De 3 routes zijn geheel anders dan 2 jaar geleden, toen ieder met volle aandacht bezig was om zich vanwege gladheid op de been te houden. De routes gaan met de klok mee door het landschap en gaan globaal van Vlagtwedde, Ellersinghuizerveld, Metbroeksbos naar Smeerling, Onstwedder-Barlage, Onstwedde (valt net buiten de nieuwe gemeente Westerwolde, maar maakt deel uit van het landschap Westerwolde), Holte, Höfte, Wessinghuizen (50 km 2x), Giezelbaarg, Veele, Vlagtwedder-Barlage en weer terug naar Vlagtwedde.

De drie ontworpen routes zijn zoals van ouds weer in vertrouwde handen van bekende FLAL routeontwerpers.

Dus allemaal tot ziens in Vlagtwedde, gelegen in het hart van het mooie Westerwolde.

Jan, Jacob, Lodewijk en Ubo.

De gemeente Vlagtwedde, de op één na mooiste gemeente. Tot de gemeente Vlagtwedde behoren de kerndorpen: Bourtange, Sellingen, Ter Apel en Vlagtwedde. Verder telt de gemeente nog een 54-tal kleinere dorpen en gehuchten. De totale grondoppervlakte bedraagt ruim 17.000 ha (land + binnenwater). Dit betekent ca. 1 ha grond per inwoner. Op 1 januari 2014 telde de gemeente Vlagtwedde 15.907 inwoners.

Bourtange 708 inwoners
Sellingen 2.375 inwoners
Ter Apel 8.482 inwoners
Ter Apelkanaal 1.023 inwoners
Vlagtwedde 3.319 inwoners

Het landschap van de gemeente Vlagtwedde biedt een grote variatie. Er wordt veel gedaan aan bescherming en ontwikkeling van gebieden met een natuurhistorische betekenis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Een deel van het grondgebied van de gemeente Vlagtwedde maakt onderdeel uit van de EHS. De EHS koppelt de (wegens natuur- en landschapswaarden) interessante gebieden in Nederland aan elkaar.

In de gemeente Vlagtwedde zijn veel bezienswaardigheden.Leuk voor een dagje uit, of als u op vakantie bent in de omgeving. Zo zijn er een aantal musea en historische gebouwen.

In Ter Apel vindt u het Klooster , de R.K. kerk St. Willibrordus maar ook Wonderwereld.

Bourtange is zeker een bezoekje waard om haar vesting met binnen diens muren ook Synagoge Bourtange.

Ook Sellingen heeft naast de prachtige natuur haar trekpleisters als De Noordmee Sellingen en de Hervormde kerk.

En ook de Hervormde kerk van Vlagtwedde is de moeite waard.
De hervormde kerk in Vlagtwedde is een langgerekte, geheel bepleisterde kerk. Het schip komt mogelijk uit de 13e eeuw en een koor uit de 16e eeuw. De pleisterlaag is aan het eind van de 19e eeuw aangebracht.

Omdat de kerk belangrijk was in de rechtspraak van Westerwolde (in de kerk werd het seendrecht, het kerkelijke recht, gesproken) werd de kerk te klein. In de vroege 16e eeuw is toen een nieuw koor aangebracht. Het interieur is ook in die periode overdekt door een kruisribgewelf.