Vrijbuiter Wandeltocht met de FLAL vanuit Roden op 13 januari 2018  

datum 13 januari 2018 plaats Roden
provincie Drenthe gemeente Noordenveld
postcode start: 9301 LR naam wandeltocht Vrijbuiter Wandeltocht
afstand met starttijd 25 km: 9:15 uur, 35 km: 9:00 uur.
finishtijd uiterlijk 17:00 uur.
startadres: Kampeerhal De Vrijbuiter , Kanaalstraat 63, Bitseveld, 9301 LR Roden ( 050-5014901.
info over de omgeving en/of de route           Fotolinks staan boven in het verslag verslag


































Het wordt/is welhaast een traditie: De Vrijbuiter wandeltocht op de eerste zaterdag in het nieuwe jaar. Ook in 2018 zal dat niet anders zijn. Wat wel anders is: de uitzetter/maker van de route voor deze tocht. Ik heb voor 2018 het stokje overgenomen van Frans Schreuder. Het is best lastig om na zo'n ervaren uitzetter, die ons alle hoekjes van Roden en omgeving al heeft laten zien, nog met iets origineels te komen. Dat zal dan ook niet het geval zijn.

Voor zover ik heb kunnen nagaan zijn we vanuit de Vrijbuiter niet vaak in Zevenhuizen en Een geweest. Ik heb er dan ook voor gekozen om de routes in die richting uit te zetten.

Beide routes (25 en 35 km) volgen de eerste 14 kilometer nagenoeg dezelfde route. Vanuit de Vrijbuiter gaan we eerst een stukje in westelijke richting naar het volkstuinencomplex waarna we via de Zulthe het dorp Roden verlaten. Daarna wandelen we door het van vorige tochten bekende Natuurschoonbos naar Terheijl. Een schouwpad brengt ons naar Oostindië en wandelend door de gelijknamige nieuwbouwwijk bereiken we Diepswal.

Langs het Leekster Hoofddiep komen we op de Jonkersvaart en vervolgens in Zevenhuizen. Voor de 25 km is hier de eerste rust gepland. De 35 km loopt door naar het Blauw. Na de rust loopt ook de 25 km door het Blauw. Gezamenlijk lopen de routes dan het Steenbergerveld in waar de wegen van de beide afstanden zich, voor enige tijd, gaan scheiden. Bij de Steenbergerloop gaat de 25 km linksaf richting Roderesch/Steenbergen terwijl de 35 km rechtsaf gaat richting Amerika/Ronostrand. Voor de 35 km is de eerste rust voorzien bij recreatiecentrum Ronostrand.

Na de rust gaat de 35 km via Amerika naar Een waar in de nieuwe Multifunctionele Accommodatie de tweede gerust genoten kan worden. Langs de rand van de Langeloërduinen zetten zij hun weg voort naar de gasopslag bij Langelo om vervolgens via Steenbergen naar de laatste rust bij groepsaccommodatie De Zwerfsteen in Roderesch te gaan.

Vlak voor de laatste rust voegt de 25 km zich ook weer in om eveneens bij de Zwerfsteen te gaan rusten. Ook voor de 25 km is dit de laatste rust.

De Laatste etappe wordt gezamenlijk afgelegd en we zoeken opnieuw de Steenbergerloop op, nu binnen de bebouwde kom van Roden. De laatste kilometers lopen over/langs het landgoed Mensinge en door het centrum van Roden terug naar de Vrijbuiter.

Ik wens u een prettige wandeling en graag tot ziens bij de Vrijbuiter.

Tom van der Velde