Nijefyrd-wandeltocht met de FLAL vanuit Workum op 18 november 2017  

datum 18 november 2017 plaats Workum
provincie Friesland gemeente Súdwest-Fryslân
postcode start: 8711 CL naam wandeltocht Nijefyrd-wandeltocht
afstand met starttijd 25 km: 9:15 uur, 40 km: 9:00 uur.
finishtijd uiterlijk 18:00 uur.
startadres: Kultuerhús Klameare, Merk 1, 8711 CL Workum, ( 06-11801385.
info over de omgeving en/of de route           Fotolinks staan boven in het verslag verslag

































Nijefurd wandeltocht 18 november 2017
We wandelen vandaag vanuit het ”KULTUERHŰS De KLAMEARE” van Workum. Dit is het oude stadhuis met er naast een nieuw gedeelte. Hierin vinden nu alle activiteiten plaats welke voorheen in de M.C.C de Klameare werden gehouden. Op de plaats van de Klameareis nu een havenkom met aanlegplaatsen voor passanten. De bestemming van het stadhuis ging verloren door de fusie met verschillende andere gemeentes in 2011, samen vormen we nu Sudwest-Fryslân.

Deze tocht draagt de naam van de oude gemeente Nijefurd, wat zoiets als het nieuwe rechtsgebied betekent. De gemeente Nijefurd is weer ontstaan in 1984 uit een fusie van de stad Workum met de gemeente Hemelum-Oldeferd. Het gemeentehuis kwam in Workum en gemeentewerken in beginsel in Koudum. Het oude stadhuis staat aan de Merk, een plein voor evenementen als Kokedei (4e woensdag van september). Zomers staat er een muziektent en worden er zomermarkten gehouden.

Via de achteruitgang van de Klameare gaat de tocht richting het strand (IJsselmeer kust). Maar LET OP: de 25 km gaat direct linksaf en de 40 km lopers rechtsaf. Wie links gaat, komt bij de zeedijk langs een heel oud kerkpad. Reeds in 1560 werd dit pad genoemd. Staat ook afgebeeld op een Gildebaar (draagbaar) welke te vinden is in de St. Gertruduskerk. Het pad draagt de naam Tillefonne, wat uit twee woorden is samengesteld. Tille – een bruggetje en fonne- of – finnewat staat voor een weiland voor kalveren. Over een smal pad kan men de oude zeedijk bereiken, verkorte vroeger de weg naar de stad aanzienlijk. De mensen die veertig kilometer wandelen gaan via de sluis buitendijks lopen, langs een speciale route welke alleen vandaag gebruikt mag worden (kostbaar natuurgebied).

Na een wagenrust komen we bij het Van Panhuijskanaal, een verbindingsvaart tussen de Workumertrekvaart en Makkum. Bij Tjerkwerd is er een brug in gelegd. We hoeven de drukke verkeersweg niet over te steken daar er een drietal tunnels zijn aangelegd. Veilig en gemakkelijk. Na Tjerkwerd gaan we langs de Workumertrekvaart, onderdeel van de 11-stedenroute op schaatsen en bij zomerdag druk bevaren.

De veertig kilometer-wandelaars komen na een rust in Parrega via een mooie route door Greonterp, een dorpje dat zijn bekendheid kreeg door de schrijver Gerard Reve. De volgende plaats is voor hen Blauhűs.

We passeren een prachtig nieuw verzorgingshuis en op deze kruising zie je ook de RK-kerk. Een grote kerk met een mooi interieur. De weg Blauhűs-Tjerkwerd vormde vroeger een deel van een waterkering. De Hemdijk is een echte kronkelweg en vraagt nog wel wat stuurmanskunst zeker in de winter. Halverwege kom je de Krabbedijk tegen die opgenomen is in de reeks Waddenwandelingen, een bijzonder pad.

De 25 kilometer lopers missen dit stuk, maar komen ook langs bijzondere paden o.a: ook een onderdeel van de Waddenwandelingen. Daarnaast lopen we vandaag langs en door groene meren. Een term welke is gebezigd door de bekende schilder Jopie Huisman. De schilder van het mededogen aldus Freek de Jonge, die een deel van zijn jeugd in Workum doorbracht (domineeszoon). In de loop van de tijden zijn veel meren leeggepompt en geschikt gemaakt voor beweiding. Er is in de tachtiger jaren van de vorige eeuw geopperd het water weer terug te laten stromen en in te richten als watersportgebied. Zou een hoger rendement opleveren, maar is nooit tot ontwikkeling gekomen. Al wandelend gaan we door een stukje Fryske geschiedenis. Veel wandelplezier.

Parkeren in Workum.

Als je met de auto vanaf Bolsward naar Workum rijdt kun je de eerste afslag nemen, nog voor de brug. Langs deze weg bereik je het centrum. Achter de Grote kerk en achter Action is een groot parkeerterrein. De Stedspôlle. Lopend langs de passantenhaven kun je door een steegje naar de start komen. Op het Noard en het Sűd, de doorgaande weg door het centrum geldt een blauwe zone. (Dus: korte parkeertijd) Komt men Workum binnen via de rotonde dan vind je na 100 meter rechts bij het zwembad een flink parkeerterrein. Als je deze weg verder af wandelt kom je ook bij de start. Het parkeerterrein bij de supermarkten mag niet worden gebruikt.!!!!!!