Gasbel-wandeltocht met de FLAL vanuit Slochteren op 4 november 2017  

datum 4 november 2017 plaats Slochteren
provincie Groningen gemeente Slochteren
postcode start: 9621 AL naam wandeltocht Gasbel-wandeltocht
afstand met starttijd 25 km: 9:15 uur, 40 km: 9:00 uur.
finishtijd uiterlijk 18:00 uur.
startadres: Restaurant “De Boerderij” - Hoofdweg 28, 9621 AL Slochteren, ( 0598-421280.
info over de omgeving en/of de route           Fotolinks staan boven in het verslag verslag


































Gasbel-wandeltocht

De start op 4 november 2017 vanuit Slochteren vindt plaats vanuit het restaurant van ‘Fraeylemaborg’, een van de mooiste - zo niet de mooiste – borgen van het Groningerland. Al voor 1300 werd de Huidige Borg als Steenhuis gebouwd en vanaf 1645 stond het bekend als Fraeylemaheerd en later werd het dus Fraeylemaborg. Het landgoed is 31 ha. groot.

De Borg is werkelijk een bezoek waard. Achter de Borg ligt een parkbos van 20 ha, ingericht in Engelse landschapsstijl. Slochteren is een grote gemeente die zich uitstrek tot aan Appingedam en de stad Groningen. En Slochteren is natuurlijk bekend om zijn enorme gasveld waaraan wij – deels – onze welvaart te danken hebben. (maar ook de aardbevingen)

We lopen eerst door het park en verlaten dan het landgoed via de oprijlaan. We steken de weg over en via een fiets/loopbrug zijn we al snel in het buitengebied. We passeren wat molens waarna we in een natuurgebied belanden.

Na 10 km bereiken we Woudbloem. Woudbloem is een streekje met een rijtje oude witte huisjes dat nog dateert uit de tijd dat Woudbloem een aardappelmeelfabriek rijk was. Deze huisjes zijn nog steeds bewoond en zullen worden gerestaureerd. De huidige prijs van een huisje is ongeveer € 40.000 en de restauratie kost ca. € 140.000 per huisje. Van de aardappelmeelfabriek zijn nog een paar enorme loodsen overgebleven. Verder zijn er nog een paar boerderijen. In één van die boerderijen, ‘Theaterboerderij Erf en Weide’ hebben beide afstanden hun eerste rust.

Na de rust gaat het verder langs de Scharmer AE waarna we in het natuurgebied Roegwold aankomen. Roegwold is een recent aangelegd natuurgebied als broedplaats voor vogels en rustgebied voor andere dieren. Het hele gebied is doorkruist met schelpenpaden. Aan het eind van Roegwold splitsen zich de beide afstanden. De 40 km. gaat richting Schildmeer. De 25 heeft hier een wagenrust en gaat dan op de terugweg via Schildwolde, waar we nog door een stuk bos lopen, naar Slochteren.

Het Schildmeer is een recreatiegebied en o.a. bekend van de ‘Schildweek‘ (zeilen). Als we het sluisje gepasseerd zijn zien we aan de rechterkant een prachtig landhuis met een enorm lange oprijlaan, afgeschermd door een hek. Dit optrekje is van een bekende voormalige aannemer uit Tjuchem. De ingang van de lange oprijlaan passeren we straks op de terugweg.

Na het passeren van een recreatiepark en een strand komen we bij de 2e rust voor de 40 kilometer bij ‘Podium Café Peter en Leni’ in Steendam. Na de rust gaat het verder met een lus over Tjuchem. Na deze lus van 5 km. Komen we weer bij Peter en Leni voor nog een rust, voor wie dat wil. Daarna gaan we langs de andere kant van het recreatiepark terug en passeren we de eerdergenoemde oprijlaan.

Ook de 40 kilometer gaat via Schildwolde terug en bij de ‘mooiste’ toren van Nederland komen de 40- en 25 kilometer weer bij elkaar om samen de laatste kilometers af te leggen. Na het passeren van het Slochterdiep, lopen we door een mooie laan van het Overbos, ook behorend bij het landgoed Fraeylemaborg, en langs het haventje van Slochteren terug naar de finish.