Rondje Siegerswoude-wandeltocht met de FLAL vanuit Marum op 2 december 2017  

datum 2 december 2017 plaats Marum
provincie Groningen gemeente Marum
postcode start: 9363 AD naam wandeltocht Rondje Siegerswoude-wandeltocht
afstand met starttijd 25 km: 9:15 uur, 35 km: 9:00 uur.
finishtijd uiterlijk 17:00 uur.
startadres: Zalencomplex Ons Centrum, Kruisweg 30, 9363 AD Marum, ( 06-11801385.
info over de omgeving en/of de route           Fotolinks staan boven in het verslag verslag


































Rondje Siegerswoude

Mooie wandeltocht door hoofdzakelijk landelijke omgeving.

We beginnen de tocht in zalencomplex ons Centrum, horende bij de kerk van “De Protestantse Gemeente Marum-Noordwijk”. Vanuit de start gaan we direct de landelijke paden op richting Jonkersvaart. Nadat we de vaart van Jonkersvaart zijn overgestoken gaan we dwars door de schapen en paardenwei van de familie Anderinga. Daar de familie geen opvang heeft voor de dieren moeten we zorgen dat de hekken goed gesloten blijven. Na het weiland komen we op de Oudewijk, ook hier slaan we snel weer af richting het bos. Hier passeren we een hondentrainingsterrein. Via het bospad en schouwpad komen we tenslotte uit op de Heineburen.

Even laten we het onverharde terrein achter ons en lopen enige kilometertjes over het asfalt richting Siegerswoude. Vlak na het plaatsnaambord Siegerswoude verlaat de 35 km de route en gaat richting Bakkeveen. Na een welverdiende rust in Cafetaria “de Kolk” lopen de 35 km wandelaars via de Freulevijver en via het beruchte “verkeersplein” richting het dorpshuis in Siegerswoude waar de 25 km wandelaars reeds hun 1e rustperiode heeft gehad. Het verkeersplein van Siegerswoude is speciaal ontworpen door weldoordachte koppen. Het zou in tegenstelling tot een rotonde de snelheid uit het verkeer halen. Doordat er geen echte regels zijn op het plein wordt iedereen geacht tolerant te zijn. Dit lijkt ook wel te lukken.

Het dorpshuis van Siegerswoude is in 1983 op zijn huidige locatie geplaatst door vrijwilligers, het was een oud schoolgebouw dat uit Gorredijk naar Siegerswoude is vervoerd. Vanaf dat moment is het dorpshuis door vrijwilligers gerund. Het dorpshuis heeft driemaal een grondige verbouwing ondergaan. Deze verbouwingen zijn allemaal door vrijwilligers gerealiseerd. Het dorpshuis is een spil in Siegerswoude, zo worden er diverse activiteiten georganiseerd en de zalen zijn te huur voor feesten en partijen. Tevens staat hier het kopstation van het kleinste kabelnetwerk dat Nederland rijk is. Dit alles door eigen bewoners gerealiseerd.

Nadat zowel de 25 km en de 35 km wandelaars hun rust in dorpshuis “Uthof” hebben genoten, gaan we over de “nepbrug” en lopen via de tennisvelden naar het mooie wandelpad achter de sportvelden langs. Via deze mooie paden komen we uit op de Haarsterweg. Ook deze verlaten we weer snel om rechtsaf richting het bos te gaan. Na onze boswandeling is het nog een klein stukje naar de rust in café “de Vlieger” in Marum. Nu nog een mooi stukje lopen buitenom Marum en al lopend komen we weer terug bij de start in Ons Centrum.

Het is een landelijke tocht met afwisselend harde en zachte ondergrond.