Kerkdorpen wandeltocht met de FLAL vanuit Tytsjerk op 16 december 2017  

datum 16 december 2017 plaats Tytsjerk
provincie Friesland gemeente Tytsjerksteradiel
postcode start: 9255 KC naam wandeltocht Kerkdorpen wandeltocht
afstand met starttijd 25 km: 9:15 uur, 35 km: 9:00 uur.
finishtijd uiterlijk 17:00 uur.
startadres: Doarpshűs "Yn é Mande", Noarderein 1, 9255 KC Tietjerk, ( 0511-431752.
info over de omgeving en/of de route           Fotolinks staan boven in het verslag verslag


































Kerkdorpen-wandeltocht

Een wandeltocht die door een aantal kerkdorpen loopt en ook nog door Griekenland en Turkije, vreemde namen?? Nee hoor, want het bosgebied waar jullie vandaag doorlopen draagt de naam Griekenland en Turkije. Het gebied is ± 17 ha. groot en ligt tussen de dorpen Oudkerk, Roodkerk, Molenend en Oenkerk in de gemeente Tietjerksteradeel en is een kleinschalig bosgebied wat past in de landgoedstructuur van de Trynwâlden.

Van oorsprong zijn het eikenhakhoutbosjes met een intensief padenpatroon, in 1955/1956 aangekocht van de familie van Sminia van het landgoed De Klinze te Oudkerk. De voor Friesland ongebruikelijke namen Griekenland en Turkije zijn, naar men zegt, afkomstig van de verkoop van staats-obligaties (waardepapieren waarvoor de staat garant staat) van deze landen, door de familie van Sminia. Met dit geld zouden de bosjes zijn aangelegd.

Oorspronkelijk waren het hakhoutbosjes. Perceelsgewijs werd het hout om de 15 jaar bij opbod verkocht. Het werd voornamelijk gebruikt als boerengeriefhout, zoals voor stekpalen en bonenstaken. Wellicht is de bast van de eik in het verleden ook gebruikt voor de winning van eek, een stof die werd toegepast in de leerlooierij. De overblijvende takken gebruikte men als brandstof, bijvoorbeeld voor het stoken van de bakkersoven. Daarnaast werden takkenbossen toegepast als beschoeiing langs watergangen. De bosjes passen in, en maken onderdeel uit van de typische landgoedstructuur die zo kenmerkend is voor deze streek. De landgoederen De Klinze, Heemstrastate en Stania State getuigen hier nog steeds van.

Het voorkomen van veel hulst getuigt van een zekere ouderdom en rijpheid van de bosbodem: deze soort verschijnt pas in een laat stadium van bosontwikkeling. Ook de rijkdom aan paddestoelen wijst in die richting. Kenmerkende broedvogels zijn wielewaal, sperwer en veel zangvogels.

Het landhuis De Klinze is tegenwoordig in gebruik als restaurant en ook Stania State heeft niet meer zijn oorspronkelijke bewoning, maar is tegenwoordig in gebruik als kantoor en restaurant.